Minister Blok presenteert maatregelen hervorming woningmarkt

11-04-2014 18:03

In een brief aan de Tweede Kamer presenteert minister Blok op 11 april 2014 een pakket maatregelen waarmee het kabinet verder uitvoering geeft aan de hervormingsagenda en de afspraken uit het Woonakkoord. Het gaat om de taakafbakening van woningcorporaties, verbetering van de werking van de sociale huursector en meer ruimte voor de realisatie van een middensegment op de huurmarkt.

De kerntaak van corporaties moet zijn het aanbieden van betaalbare huurwoningen voor huishoudens met lagere inkomens. Minister Blok schrijft daarover: ‘Het gaat dan om het aanbieden van betaalbare woningen, met een kwaliteit die daarbij hoort, om investeringen in energiezuinigheid en om noodzakelijke aanpassingen zodat mensen met zorgbehoeften langer thuis kunnen blijven wonen.’

Passendheidstoets
Het kabinet wil de betaalbaarheid van woningen voor lagere inkomens bevorderen door de woningtoewijzing door corporaties aan te scherpen. Zo wil de minister het afschaffen van de passendheidstoets evalueren. Deze toets moest een te sterke stijging van de huurtoeslaguitgaven tegengaan en tegelijkertijd huurders beschermen tegen te hoge huurlasten. De toets is enige jaren geleden vervallen, vanwege de complexe uitvoering voor gemeenten en Belastingdienst. In de novelle voor de herziening van de Woningwet komt de minister hierop terug.
 
Vastgoedwaardering
In aanvulling op de kerntaak wil de minister corporaties ruimte bieden voor niet-DAEB investeringen, bijvoorbeeld bij stads- en dorpsvernieuwing. Wel stelt de minister waarborgen om daarbij marktverstoring te voorkomen. Bij bouw op onbebouwde grond wil hij nog striktere waarborgen inbouwen. Om een goede vergelijking met commerciële investeerders mogelijk te maken, wil de minister corporaties verplichten hun vastgoed te waarderen op marktwaarde.

Register voor nieuwbouw
Om investeerders meer ruimte te geven voor het middensegment op de huurmarkt, krijgen zij de zekerheid dat geliberaliseerde nieuwbouw (met een huur boven de huurtoeslaggrens) geliberaliseerd zal blijven, ook bij daling van de WOZ-waarde. Een register voor nieuwbouw regelt dat nieuwbouw geliberaliseerd zal blijven, tot vijf jaar na instelling van het register.

Novelle
In februari is minister Blok een consultatieronde over het conceptwetsvoorstel voor herziening van de Woningwet gestart. Belangenvertegenwoordigers van huurders, vastgoedbeleggers, toezichthouders en woningcorporaties konden reageren (zie het bericht van 5 maart 2014 voor de reactie van de VTW en andere belangenvertegenwoordigers). De minister heeft daarna de novelle mogelijk gewijzigd en voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dit wetsvoorstel is nog niet openbaar. Naar verwachting stuurt de minister de novelle voor de zomer naar de Tweede Kamer.

Verder kondigt de minister in de brief maatregelen aan voor de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel, de invoering van een huursombenadering, uitbreiding van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur, de tijdelijke verhoging van de inkomensgrens voor toegang tot de sociale huursector en bevriezing van de liberalisatiegrens.

Download de brief van de minister

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht