Maximering huurprijsverhogingen vrije sector

19-03-2024 12:40

In de Kamer leven veel vragen over het besluit van het kabinet om de toegestane huurverhogingen in de vrije sector straks enkel nog te koppelen aan de loonontwikkeling en niet meer aan de laagste van cao of inflatie. Dat valt op te maken uit de ingediende vragen op het wetsvoorstel. Eerder had ook de Raad van State op dit punt al kritiek. Het adviesorgaan vond het bovendien logischer om dan te koppelen aan inflatie in plaats van loonontwikkeling.

Ook vreesde de Raad van State terugloop van rendementen voor verhuurders als gevolg van deze wet en daarmee op verdere verschraling van het aanbod. Ook op deze punten heersen in de Kamer veel vragen. In het nader rapport verdedigde minister De Jonge de maatregelen. Volgens hem zijn ook met deze wet goeie rendementen mogelijk. Toch wil diverse partijen inzicht in de gevolgen van de wet, inclusief de relatie met de Wet betaalbare huur.

Uit het verslag aan vragen valt verder op dat diverse partijen erop hameren de tijdelijkheid van de wet te schrappen. Volgens GroenLinks/PvdA is 'onbetwist duidelijk' dat maximering van de huurverhoging noodzakelijk is.

Verslag inzake Wijziging van de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en van de Wet goed verhuurderschap (verlenging, wijziging en handhaving van de maximering en verkorting van de verjaringstermijn voor huurverhogingen)


Veel gezocht