Maatschappelijke tarieven accountants en adviseurs

10-07-2014 06:26

Onderstaande opinie van Albert Kerssies, directeur VTW, verscheen in het Financieele Dagblad van 10 juli 2014. Reacties zijn welkom, via Twitter of LinkedIn.

Accountants hebben een belangrijke wettelijke taak: het controleren van de jaarrekening van ondernemingen en organisaties. Accountantskantoren verdienen erg veel aan het controleren van de boeken van semipublieke instellingen en maatschappelijke organisaties. Dat is vreemd. In de sectoren zorg, onderwijs, woningcorporaties en cultuur is de roep om matiging groot en moet er bezuinigd worden. Toch betalen organisaties in deze sectoren hetzelfde uurtarief voor een accountant als op winst gerichte ondernemingen.

Ik pleit voor een differentiatie van de uurtarieven voor accountants. Bij het controleren van de jaarrekening zijn de accountants immers de ogen en oren van de maatschappij, die luisteren en meekijken naar de financiële huishouding van de organisatie. Daar zou dan ook een maatschappelijk tarief voor gerekend moeten worden dat daar bij past.

Dit vraagstuk speelt breder. Ook andere adviseurs, zoals advocaten, zouden niet meer aan maatschappelijke organisaties mogen verdienen dan de top in die organisaties. Het getuigt van een dubbele moraal dat je het verdienen in dergelijke organisaties maximeert en het verdienen aan dergelijke organisaties niet.

Over het algemeen doen accountants en andere adviseurs uitstekend werk in maatschappelijke sectoren. Daarmee werken ze voor de maatschappij, voor ons allemaal. Daarbij hoort een maatschappelijk verantwoorde vergoeding. Het is tijd voor een discussie met accountants en andere adviseurs, de politiek en de maatschappij over dit thema.

Lees ook de column van Femke Halsema uitgesproken op 3 juli 2014 in De Balie, Amsterdam,  ter gelegenheid van een debat over de toekomst van het accountantsberoep.

Bron: FD, 10 juli 2014


Veel gezocht