Leergang bevordert kwaliteit en diversiteit in toezicht op woningcorporaties!

11-09-2012 06:28

PERSBERICHT

Start leergang aankomend commissarissen

11 september 2012 - Woningcorporaties maken werk van het intern toezicht in deze sector.  Deze vorm van toezicht professionaliseert en dat stelt duidelijke kwaliteitseisen. Hierdoor ontstaat een groeiende vraag naar geschikte toezichthouders: mensen die door hun kennis, ervaring, achtergrond en houding een waardevolle bijdragen leveren aan woningcorporaties. Om aan deze vraag van corporaties te voldoen en om commissarissen goed beslagen ten ijs te laten komen, organiseert de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW)  de leergang voor aankomend commissarissen. Dinsdag 11 september 2012 start een gezelschap van zeventien geselecteerde aankomend commissarissen in woningcorporaties met de leergang.

Kwaliteit en diversiteit stimuleren
De (inmiddels derde) leergang richt zich op aankomend commissarissen die momenteel in de Raden van Commissarissen (RvC's) van woningcorporaties ondervertegenwoordigd zijn; namelijk personen met een leeftijd tussen 35 en 50 jaar, waarbij de samenstelling van de groep een goede mix vormt van mannen en vrouwen en personen met een Nederlandse en niet-Nederlandse culturele achtergrond. Hiermee wil de leergang bijdragen aan hoogwaardige diversiteit in RvC’s en daarmee aan het versterken van het intern toezicht. Met dit initiatief vergroten de partners samen actief het aanbod van geschikte kandidaten en stimuleren, tegelijkertijd, de diversiteit binnen RvC's van woningcorporaties.

Programma van de leergang
De leergang bestaat uit zes cursusdagen (sept 2012 – juli 2013) en een traineeship van een jaar bij een RvC  van een woningcorporatie. Het programma biedt specifieke kennis en vaardigheden voor commissarissen, onder meer over de rol van de RvC, achtergronden van volkshuisvestelijke doelen (beleid en verantwoording, financiering,  garantieregelingen en risicofactoren), Corporate Governance, het maatschappelijk verantwoordingsproces en de verhouding met de vele verschillende belanghebbenden.

De VTW organiseert de leergang in samenwerking met zes werving- en selectiebureaus voor toezichthouders: Atrivé, Ebbinge, Erly, Nationaal Register, NMC-Nijsse International executive search en Public Spirit. Governance Support begeleidt de leergang.

Over VTW
De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) is beroepsvereniging, belangenbehartiger en bewaker van (de kwaliteit van) het interne toezicht bij woningcorporaties. De VTW, opgericht in 2002, heeft bijna 1.600 leden (i.e. 85% in de sector) die als commissaris toezicht houden bij zo’n 320 woningcorporaties.

----

Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met de VTW via 030 - 25 25 785 of bureau@vtw.nl.


Veel gezocht