Leergang bevordert kwaliteit en diversiteit in toezicht op woningcorporaties!

28-01-2014 10:18

PERSBERICHT

Start vierde leergang aankomend commissarissen

28 januari 2013 – Het intern toezicht bij woningcorporaties professionaliseert steeds verder. Er wordt meer verwacht van een toezichthouder: de kwaliteitseisen worden steeds zwaarder en de werklast neemt toe. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) neemt daarom sinds 2010 het voortouw om een divers samengestelde groep aankomende commissarissen en toezichthouders goed voor te bereiden op hun nieuwe functie. In januari 2014 start alweer de vierde leergang voor aankomende commissarissen, waarin 16 enthousiaste deelnemers opgeleid worden tot commissaris

Stimuleren van kwaliteit en diversiteit
De vraag naar geschikte toezichthouders is groot: mensen die door hun achtergrond, ervaring, specifieke kennis én hun houding een onmisbare bijdrage leveren aan het werk van woningcorporaties. De vierde leergang gaat op dezelfde voet voort als de voorgaande succesvolle edities: het opleiden van een groep personen tussen de 35 en 50 jaar, waarbij de samenstelling van de groep een goede mix vormt van mannen en vrouwen en personen met een Nederlandse en niet-Nederlandse culturele achtergrond. Hiermee wil de leergang bijdragen aan hoogwaardige diversiteit in RvC’s en daarmee aan het versterken van het intern toezicht bij corporaties.

Het programma van de vierde leergang
“De leergang verbindt de theorie met de praktijk en dat is uniek voor dit soort opleidingen,” weet Albert Kerssies, directeur van de VTW. “We stellen ieder jaar een programma samen dat zowel uitdaging als verdieping biedt. We trainen specifieke kennis en vaardigheden, waaronder de rollen van de RvC, de achtergronden van de volkshuisvestelijke doelen, de randvoorwaarden goed intern toezicht en Corporate Governance. Wat ook erg belangrijk is, zeker in deze tijd, is het maatschappelijk verantwoordingsproces en de verhouding met de vele verschillende belanghebbenden, waarvan de huurders de belangrijkste zijn.”

De leergang bestaat uit zes cursusdagen (januari – juli 2014) en een traineeship van een jaar bij een RvC  van een woningcorporatie. Naast de al genoemde punten komt ook het beleid en de verantwoording, de financiering en  garantieregelingen en risicofactoren aan bod. 

De VTW organiseert de leergang in samenwerking met zes werving- en selectiebureaus voor toezichthouders: Atrivé, Ebbinge, Erly, Nationaal Register, Public Spirit en Rieken en Oomen. Governance Support begeleidt de leergang.

Over VTW
De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) is beroepsvereniging, belangenbehartiger en bewaker van (de kwaliteit van) het interne toezicht bij woningcorporaties. De VTW, opgericht in 2002, heeft bijna 1.600 leden (i.e. 85% in de sector) die als commissaris toezicht houden bij zo’n 320 woningcorporaties.

Neem voor meer informatie contact op met de VTW via 030 - 25 25 785 of bureau@vtw.nl en/of kijk op  http://www.vtw.nl/237/leergang.html


Veel gezocht