Ledenraadpleging aanpassing Governance Code Woningcorporaties

20-01-2011 09:38

Een gezamenlijke commissie van de VTW en Aedes werkt aan een voorstel voor aanpassing van de Governance Code Woningcorporaties (GCW). Binnenkort houden zowel Aedes als de VTW een eigen ledenraadpleging over die aanpassingsvoorstellen. Het voornemen is dat per 1 juli 2011 de aangepaste GCW van kracht wordt.

Advies Monitoringcommissie
Het voorstel voor aanpassing van de GCW wordt onder andere gebaseerd op het in september 2010 verschenen advies van de Monitoringcommissie Governance Code Woningcorporaties (download) onder voorzitterschap van Goos Minderman. Die commissie onderzocht, in opdracht van de VTW en Aedes, de toepassing, werkbaarheid en actualiteit van de GCW. Daarbij heeft zij het in 2009, in opdracht van de VTW uitgevoerde evaluatieonderzoek naar het gebruik van de GCW door toezichthouders, betrokken.

Aedes en de VTW hebben het advies van de Monitoringscommissie inmiddels besproken. Veel aanbevelingen en tekstsuggesties zijn waardevol en bruikbaar om de code te actualiseren. Op een enkel onderdeel wordt het advies niet overgenomen. Zo plaatst de VTW, in het licht van de nieuwe Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties, vraagtekens bij de aanbeveling van de Monitoringcommissie om bestuurders van corporaties voor maximaal twee termijnen van vier jaar te benoemen.

Aangepaste GCW per 1 juli 2011 van kracht
Binnenkort houden de VTW en Aedes ieder een ledenraadpleging over de voorgestelde aanpassingen. Op basis hiervan zal in de voorjaarsvergaderingen van beide verenigingen een definitief voorstel voor aanpassing van de GCW aan de leden worden voorgelegd. Na besluitvorming door het Aedescongres in april 2011 en de Algemene Vergadering van de VTW op 16 juni 2011, zal de aangepaste GCW naar verwachting per 1 juli 2011 van kracht worden.

GCW algemeen verbindend
De Algemene Vergadering van de VTW stemde op 18 november 2010 in met het via de woningwet algemeen verbindend laten verklaren van de GCW. De VTW is hierover momenteel in overleg met Aedes, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Woonbond.


Veel gezocht