Kans op veel minder VpB

05-04-2011 07:43

De kans bestaat dat corporaties jaarlijks miljoenen euro’s winstbelasting minder gaan betalen dan geraamd. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Volgens het FD heeft de advocaat-generaal Peter Wattel aan de Hoge Raad geadviseerd dat woningcorporaties beschouwd kunnen worden als algemeen nut beogende instelling (anbi’s). Als de Hoge Raad dit overneemt (70 procent kans aldus het FD) kunnen corporaties zoveel aftrekken van hun winst dat de afdracht van vennootschapsbelasting (vpb) nagenoeg nul kan worden.

Bij de invoering van de belasting in 2008 beraamde het toenmalige kabinet dat er jaarlijks 500 miljoen betaald zou worden door de corporaties.

‘Als deze “conclusie” definitief wordt, is dat heel goed nieuws’, vindt Aedes. Maar de conclusie van de advocaat-generaal is een advies aan de Hoge Raad en daarmee nog geen uitspraak. Mocht de Hoge Raad het advies volgen (uitspraak over drie tot zes maanden), dan kunnen corporaties de aftrek nog claimen voor de jaren waarvoor nog aangifte moet worden gedaan. Ook voor aangiftes die nog niet definitief zijn vastgesteld door de belastingdienst kan nog een aanvullende aangifte worden gedaan.

Bron: www.Aedesnet.nl


Veel gezocht