Een aantal Tweede Kamerleden heeft nog steeds grote zorgen over de toewijzing van sociale huurwoningen na 1 januari 2011. Dat lieten ze minister Donner weten tijdens een overleg over de woningmarkt op donderdag 16 december 2010. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch ging daarin het verst: "Schort de regeling een jaar op en ga terug naar Brussel om een betere regeling af te spreken". Een motie daarover haalde echter geen meerderheid.
Nog veel onduidelijkheid
D66'er Kees Verhoeven vroeg niet om uitstel, maar wil wel voorkomen dat huishoudens met een inkomen tussen 33 en 43.000 euro tussen wal en schip vallen. Hij ziet nog veel onduidelijkheden en vroeg vooral om de herfinanciering van leningen te regelen. Een ander voorstel van D66 is om een deel van de corporatiewoningen voortaan zonder staatssteun te exploiteren en die aan te bieden aan mensen met een middeninkomen.
Overleg knelpunten en website
Minister Donner bleef bij zijn stelling dat de 10 procent 'vrije ruimte' voldoende is om middeninkomens aan woningen te helpen. "Ik overleg met Aedes en gemeenten over problemen in de invoering en hoe we in de overgangsperiode knelpunten op kunnen lossen. En daarmee zijn we al goed opgeschoten", aldus de minister. Het meest acute onderwerp is de herfinanciering van lopende leningen na 1 januari 2011. Er komt in ieder geval een website met antwoorden op vragen die in de praktijk naar boven komen, inclusief verwijzingen bij wie corporatie terecht kunnen als ze er knelpunten zijn.
Stijging energiekosten
Kamerleden wezen de minister op de forse stijging van het niet huur-deel in de woonquote van huurders. Dat deel is in de afgelopen drie jaar met 20 procent gestegen, zo blijkt uit het onderzoek WoON 2009. Tegelijkertijd is door het inflatievolgend huurbeleid de netto-huurquote gedaald. Aedes heeft hier in de aanloop naar het overleg aandacht voor gevraagd. Het voorstel voor aanpassing van het woningwaarderingsstelsel op basis van het energielabel (waardoor corporaties hun investeringen in energiebesparing in de huur kunnen doorberekenen), ligt klaar voor behandeling in de Tweede Kamer.
Stimuleringsmaatregelen woningmarkt
Donner liet weten dat hij geen geld heeft om de tijdelijke stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt te verlengen. Op dit moment onderzoekt het EIB de effecten van het hele stimuleringspakket.
Ook wil de minister de deadline voor subsidie voor woningbouwprojecten (de derde tranche van 100 miljoen euro) niet opschuiven. In de eerdere tranches was die deadline ook hard en er blijft dan te weinig geld over voor een eventuele vierde tranche. De Kamer heeft daar eerder om gevraagd. Die zou bestaan uit het nog onbenutte budget uit de hele regeling (totaal 395 miljoen euro).
Ouderenhuisvesting
Aedes heeft de Kamer erop gewezen dat er de komende jaren een verdubbeling van de vraag naar ouderenhuisvesting verwacht wordt. Het kabinetsbeleid maakt het corporaties echter moeilijker daar in te investeren. Een aantal fracties vroeg er daarom aandacht voor. Volgens de minister ligt de realisatie van ouderenhuisvesting op schema en is er aandacht voor de vraag naar bijvoorbeeld mantelzorgwoningen en zorgcentra. Ook verwees hij naar de samenhang met het scheiden van wonen en zorg in de AWBZ.
Bron: www.Aedesnet.nl