Een Kamermeerderheid wil met een breed aangenomen motie vooralsnog de invoering van een ministeriële regeling voor corporaties over het toewijzen van sociale huurwoningen tegenhouden. SP, PvdA, CDA en Groenlinks sturen minister Van Middelkoop (WWI) terug naar de overlegtafel met Aedes en andere maatschappelijke partijen om meer draagvlak te krijgen voor de regeling. Dit bleek 20 mei 2010 na afloop van een debat in de Tweede Kamer.
In een reactie toonde de minister zich teleurgesteld over het aannemen van de motie. Hij gaf aan geen zin te hebben ‘om weer met iedereen te praten over zaken waar ik echt autonoom in ben’. De Tweede Kamer zal eind juni 2010 opnieuw met de minister debatteren over de regeling. In de tussentijd zal de minister ook de landsadvocaat om advies vragen.
Bezorgd
De Tweede Kamer toonde zich bezorgd over de gevolgens die de nieuwe regeling heeft voor onder meer huurders met een laag middeninkomen. Een beschikking van de Europese Commissie noopt Den Haag tot het invoeren van een inkomensgrens voor het toewijzen van vrijkomende sociale huurwoningen.
Eind 2009 presenteerde oud-minister Van der Laan de afgesproken inkomensgrens van 33 duizend euro per jaar nog als een zeer positief onderhandelingsresultaat. De Kamer zet nu vraagtekens bij dit resultaat. Recente uitspraken van de Europese Commissie hierover wijzen op ruimte voor een hogere inkomensgrens. Albayrak (PvdA) waarschuwde de minister: ‘Bij twijfel niet oversteken.’
Uitstel
Aedes, De Woonbond en VNG drongen voorafgaand aan het debat bij de Kamerleden aan op uitstel van de nieuwe regels. Volgens de maatschappelijke partijen vallen mensen met een laag middeninkomen door de nieuwe regels tussen de wal en het schip. Zij wijzen erop dat huishoudens met een jaarinkomens van net iets meer dan 33 duizend euro te weinig verdienen voor een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Eerder deze week riep Aedes-bestuurslid Arjan Deutekom in Goedemorgen Nederland de minister al op meer draagvlak te zoeken voor de regeling.
Branchevereniging Aedes benadrukt dat de corporatiesector niet per definitie tegen het stellen van een inkomensgrens is, maar bepleit een hogere grens omdat in regio’s met veel mensen en weinig woningen straks een grote groep Nederlanders geen toegang meer heeft tot een passende woning.
Bron: Aedesnet