Kabinet wil salarissen corporatiesector onder strengste regime

02-12-2011 09:48

Minister Donner houdt voet bij stuk dat voor beloningen van  bestuurders van woningcorporaties het strengste regime van de nieuwe wet moet gelden. Dat bleek op 1 december 2011 tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van het Wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT).

De WNT gaat de beloning normeren van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector. De wet schaart daaronder ook  woningcorporaties. Het strengste regime wil zeggen dat de zogeheten Balkenendenorm als maximum van toepassing is.

Donner stelt voor de zorgsector in het middenregime te plaatsen, waardoor de sector de mogelijkheid krijgt een eigen beloningscode op te stellen. Het onderscheid met de corporatiesector beargumenteerde de minister door erop te wijzen dat er in de volkshuisvesting sprake is van staatssteun.

Amendement corporaties
Christen Unie Kamerlid Ortega diende een amendement in om ook corporaties in het middenregime onder te brengen. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) en de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) hebben daar voor gepleit onder verwijzing van het het private karakter van woningcorporaties en het feit dat geen sprake is van bekostiging uit publieke middelen. Zie ook de brief van de VTW aan de Tweede Kamer. Het amendement kan waarschijnlijk op onvoldoende steun in de Kamer rekenen.

De Kamer stemt op dinsdag 6 december over de wet. Daarna behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel, al dan niet geamendeerd. Dat gebeurt in het voorjaar.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht