Kabinet stemt in met voorstel beter toezicht corporaties

02-05-2011 07:29

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag (29-4-2011) op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending van de nieuwe woningwet aan de Tweede Kamer; zie persbericht.

Met het wetsvoorstel geeft het kabinet invulling aan de afspraken in het regeerakkoord om het functioneren van woningcorporaties als ondernemingen met een maatschappelijke taak te verbeteren. In het wetsvoorstel onderstreept het kabinet de rol van corporaties bij de uitvoering van de woonopgave van gemeenten op het terrein van de sociale huursector en maatschappelijk vastgoed. Het kabinet hecht waarde aan concrete afspraken hierover tussen gemeenten en corporaties.

De nieuwe autoriteit, die de opvolger zal zijn van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, krijgt zelfstandige bevoegdheden waaronder de mogelijkheid een aanwijzing te geven. De autoriteit houdt toezicht op de circa 400 corporaties.

Voor het interne toezicht van corporaties wordt de positie van de Raad van Toezicht versterkt. Zo moet de Raad van Toezicht vooraf goedkeuring geven over omvangrijke voorstellen zoals grootschalige verkoopbesluiten. Ook moet de Raad verantwoording afleggen in het jaarverslag. De interne toezichthouder is eveneens verantwoordelijk voor een goed functionerend bestuur van de corporatie. Een sterk functionerend intern toezicht is belangrijk. Daarmee kunnen incidenten die zich in het verleden hebben voorgedaan worden verminderd. De minister kan bij slecht functioneren een of meer leden van de Raad van Toezicht ontslaan. Verder krijgen corporaties de mogelijkheid om het eigen functioneren te verbeteren. Breed gedragen voorstellen daarvoor kan de minister op verzoek van de sector algemeen bindend verklaren.

 

De VTW zal met een eerste inhoudelijke reactie komen zodra de wettekst en de memorie van toelichting op de website van de rijksoverheid worden geplaatst.

Verder zal de VTW een reactie geven aan minister Donner en aan de Tweede Kamer. Tijdens de themabijeenkomst aansluitend aan de AV van 16-6-2011 zal de nieuwe woningwet en de positie van het interne toezicht worden besproken.


Veel gezocht