Kabinet komt met wetsvoorstel om governance semipublieke sectoren te verbeteren

13-11-2013 06:29

Er komen duidelijke regels over de positie en taken van interne toezichthouders van stichtingen en verenigingen. Zo weten commissarissen en leden van raden van toezicht in semipublieke sectoren straks beter wat er van hen verwacht wordt - en dus ook waarop zij kunnen worden afgerekend. Dit maakt het eenvoudiger toezichthouders die slecht presteren aansprakelijk te stellen of zelfs te ontslaan.

Een en ander blijkt uit een brief die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag namens het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze brief kondigt hij aan begin december met een wetsvoorstel te komen. Doel is bestuur en toezicht in de semipublieke sectoren structureel te versterken.

De minister introduceert een wettelijke regeling voor een toezichthoudend orgaan voor stichtingen en verenigingen. Hiermee komt er een algemene taakomschrijving voor alle toezichthouders, al dan niet werkzaam in de semipublieke sector. Verder regelt het wetsvoorstel dat bestuurders en toezichthouders niet mogen deelnemen aan besluitvorming, als zij een tegenstrijdig belang hebben. Ook moeten toezichthouders ervoor zorgen dat zij voldoende op de hoogte zijn, zodat ze goede besluiten kunnen nemen. Dat betekent onder meer: niet enkel afgaan op de informatie die door het bestuur wordt verstrekt.

Update: Luister hier de reactie van Albert Kerssies, directeur VTW, terug op BNR Nieuwsradio op 13-11-2013

Lees de brief van minister Opstelten aan de Tweede Kamer

Lees het artikel van Goos Minder man van 21 november 2013 in het FD

 
 

Veel gezocht