Jaarcongres CFV: scherper en selectiever toezicht

21-09-2012 17:37

Het toezicht op woningcorporaties wordt scherper en selectiever. Dat was de belangrijkste boodschap 19 september op het jaarcongres 2012 van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Het congres Balans zoeken in verandering stond in het teken van de komst van de nieuwe Financiële Autoriteit Woningcorporaties en de relatie tussen het intern en extern toezicht.

Toezichtsmaatregelen
Het ‘nieuwe CFV’ zal het toezicht concentreren op corporaties met een hoog risico op financiële problemen, zei Daphne Braal-Verhoog, adjunct-directeur van het CFV. Het toezicht op de liquiditeit wordt verscherpt. Het CFV ontwikkelt nu een interventieladder waarin de verschillende stappen van steeds verdergaande maatregelen beschreven staan. In de Beleidsregels 2013 zal hierover meer informatie te vinden zijn. Deze beleidsregels verschijnen eind van dit jaar.

Scheiding van toezicht
Op het congres betreurde het CFV de in de Herziening Woningwet aangekondigde scheiding tussen volkshuisvestelijk en financieel toezicht. Directeur Marc Eggermont van Woonbedrijf reageerde daar namens de sector op en verwees naar het Aedes-congres van 30 mei 2012 waarin 90 procent van de aanwezigen deze scheiding juist omarmde. Hij maakte niet duidelijk wat de overwegingen hiervoor waren. Toen dagvoorzitter Pieter Hilhorst eerder had gevraagd wie van de aanwezige bestuurders voor een gedeelde autoriteit is, bleken dit er hooguit tien te zijn en waren de verhoudingen juist omgedraaid.

Interne toezichthouders
Extern toezicht is geen panacee voor alle kwalen, betoogden Arthur Docters van Leeuwen, voormalig voorzitter Autoriteit Financiële Markten en Rienk Goodijk, bijzonder hoogleraar Governance. Beiden benadrukten het belang van de interne toezichthouders en van codes waaraan alle corporaties zich dienen te houden.

Geschiktheidstest
Docters van Leeuwen en verschillende andere aanwezigen zagen het instellen van een geschiktheidstest voor bestuurders en commissarissen als een goede maatregel om het functioneren van corporaties te verbeteren. De VTW kondigde een initiatief hiertoe aan. Zie het bericht "VTW-voorzitter Heino van Essen wil geschiktheidstoets voor commissarissen en bestuurders".

Kennisproducten CFV verdwijnen
Om meer ruimte te krijgen voor de intensivering van de toezichthoudende rol gaat het CFV stoppen met de publicatie van kennisproducten. Per 1 januari verschijnen er geen Regiorapportages meer en per 1 januari 2014 ook geen Benchmark Corporatie in Perspectief meer. Het Kenniscentrum van Aedes denkt momenteel na over de invulling van de lacune die hierdoor ontstaat.

Kijk voor mer informatie op de website van het CFV.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht