Internetconsultatie Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv) geopend

17-02-2023 15:19

Minister De Jonge wil met het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting (Wvrv) ervoor zorgen dat de overheid (Rijk, provincie en gemeente) meer grip krijgt op de volkshuisvesting. Met meer regie kan strakker gestuurd worden waar en voor wie er wordt gebouwd, dat er sneller gebouwd kan worden en dat kwetsbare mensen met urgentie een woning krijgen. 

Wat wil het kabinet bereiken?
In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel staat: "De regering heeft het in ere herstellen van de volkshuisvesting tot één van de prioriteiten van haar beleid gemaakt. Het kabinet voert dus weer specifiek beleid voor de volkshuisvesting en dat beleid is bovendien flink geïntensiveerd. Dit heeft geleid tot de Nationale Bouw- en Woonagenda, de zes landelijke Programma’s voor de volkshuisvesting en de Nationale Prestatieafspraken voor de
corporatiesector. Dit biedt een sterke bestuurlijke aanpak, samen met mede-overheden en andere betrokken partijen, om de hierboven beschreven problemen zo snel mogelijk aan te pakken."

Wat verandert het wetsvoorstel?
De Wvrv wijzigt onderdelen van de Woningwet 2022, de Omgevingswet (beoogde invoering 1 januari 2024), de Huisvestingswet 2014 én de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). 

Het kabinet wil langs drie lijnen de regie op de volkshuisvesting versterken:

  • Zorgen voor voldoende betaalbare woningen en woningbouwlocaties
  • Zorgen voor voldoende betaalbare woningen en een evenredige verdeling daarvan
  • Verstevigen van de lokale prestatieafspraken

De voorgenomen wetswijziging is groot en ingrijpend. Het gemeentelijke volkshuisvestingsprogramma moet aansluiten op dat van de provincie en die dient weer aan te sluiten op het landelijke volkshuisvestingsprogramma. Overheden krijgen meer instrumenten om in te grijpen als de (lokale) opgave niet gehaald wordt. Volkshuisvesting wordt als onderwerp toegevoegd aan de Omgevingswet. Na invoering van die wet zijn daarmee alle instrumenten uit die wet ook toepasbaar op corporaties. Ook komt er een definitie van sociale huur, wordt gestreefd naar 30% sociale woningbouw in elke gemeente en krijgen gemeenten de verplichting om een urgentieregeling voor urgente aandachtsgroepen in de lokale huisvestingsverordening op te nemen. 

Reageren t/m 30 maart
Van 16 februari tot en met 30 maart kan iedereen op dit wetsvoorstel reageren via Internetconsultatie.nl. Via deze link komt u direct op de pagina over de Wvrv. Het wetsvoorstel, de Memorie van Toelichting en andere relevante stukken kunt u vinden onder 'relevante documenten'.

Reactie VTW
De VTW gaat uiteraard ook een inhoudelijke reactie geven op het wetsvoorstel. Deze versie is nog aanzienlijk gewijzigd ten opzicht van een conceptversie die wij eerder als belanghouder eerder hebben kunnen inzien. Als lid van de VTW nodigen wij u van harte uit om zelf te reageren of uw vragen en opmerkingen aan ons door te geven, zodat wij uw punten mee kunnen nemen. U kunt dit sturen aan Bronia Vermaas, directeur VTW via b.vermaas@vtw.nl.

De VTW Podcast heeft al een vooruitblik gedaan op het wetsvoorstel. U kunt deze hier beluisteren (of via uw favoriete podcast app). Op woensdag 22 februari a.s. nemen Eelkje van de Kuilen, Frank Roerdinkholder en Hans Geurts wederom een podcast op, waarin zij deze consultatieversie gaan bespreken. Deze podcast staat uiterlijk 24 februari a.s. online.


Veel gezocht