Minister De Jonge heeft afgelopen week zijn wetsvoorstel om middenhuur te reguleren aangeboden voor internetconsultatie. Middenhuurwoningen krijgen een vorm van huurprijsbescherming, zodanig dat wonen voor middeninkomens betaalbaar wordt én het rendabel blijft voor institutionele beleggers om in deze woningen te investeren. Het kabinet heeft dit voornemen uit het regeerakkoord uitgewerkt in dit wetsvoorstel.
Dit wetsvoorstel en de bijbehorende wijzigingen van het Besluit huurprijzen woonruimte zorgen ervoor dat de bestaande huurprijsbescherming wordt uitgebreid naar het middensegment, zodat deze ook gaat gelden voor mensen met een middeninkomen. Daarnaast wordt de huurprijsbescherming in het lage- en middenhuursegment dwingend. Dit betekent dat verhuurders zich aan de maximale huurprijzen moeten houden. Gemeenten krijgen de bevoegdheid hierop te handhaven.
De huurgrens komt op 1.120 euro te liggen (186 punten). Deze grens zal meegroeien met de inflatie. De wet gaat gelden voor nieuwe huurcontracten vanaf 1 januari 2024. De huurverhogingen worden gemaximeerd op loonontwikkeling plus een half procent. Om de vijf jaar zal worden beoordeeld of de wet nog nodig is.
Verhuurders die zich niet aan de regels houden kunnen boetes krijgen die oplopen tot 90.000 euro. De Jonge wil dat verhuurders die zich nu al niet aan de regels houden binnen een jaar de huurprijs aanpassen, anders riskeren ook zij een boete. Naar verluidt zou dit voor 163.000 huishoudens een huurverlaging van gemiddeld 145 euro moeten betekenen. Met de nieuwe regels vallen straks volgens berekeningen 157.000 woningen extra in het gereguleerde segment. Bij deze huurders daalt de huur met gemiddeld 240 euro.
Om investeerders met lopende projecten niet in de problemen te brengen gelden de nieuwe regels in eerste instantie beperkt voor nieuwbouwwoningen. Bij woningen waarvan de bouw start voor 2025 mag een opslag van 5 procent worden gerekend voor de komende tien jaar.
Verder wordt in de wet geregeld dat het energielabel zwaarder gaat meewegen in het puntenstelsel. Woningen met de labels A, B en C krijgen meer ruimte voor huurverhoging. Lagere energielabels levert juist aftrek van punten op.
Om te voorkomen dat woningen enkel door de WOZ-waarde in de vrije sector vallen gaat de maximering hiervan pas meetellen vanaf de liberalisatiegrens, dus 187 punten.
Reageren
Iedereen mag reageren, dus als u uw eigen mening over regulering van middenhuur kenbaar wilt maken, kan dat via https://internetconsultatie.nl/wetbetaalbarehuur/b1. De consultatie sluit op 28 maart a.s.
Reactie Aedes en Woonbond
Aedes is positief over het voorstel: huishoudens met een middeninkomen kunnen dan een betaalbare woning huren en weer makkelijker in de buurt van hun werk wonen. Zie het bericht op de website van Aedes.
De Woonbond vindt het goed dat meer woningen (en daarmee meer huurders) beschermd gaan worden tegen te hoge prijzen ten opzichte van de kwaliteit van de woning. Wel had de bond liever gezien dat de huurprijsbescherming verder was doorgetrokken. Om meer huurders te beschermen tegen woekerhuren en om strategisch verhuurdersgedrag waarmee woningen net boven de grens gaan vallen te voorkomen. Zie het bericht op de website van de Woonbond.
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035