Door de crisis staat het uitgavenpatroon van huishoudens meer onder druk, maar dat komt niet alleen door de uitgaven voor wonen. Dat stelt minister Blok 15 oktober 2013 in een brief aan de Tweede Kamer over de woonuitgaven van huurders en kopers.
Netto huishoudinkomen
In zijn brief reageert de minister op het Woononderzoek Nederland 2012. Uit de analyse die hij hierop liet maken, blijkt dat van 2009 tot 2012 de bijkomende woonlasten zijn gedaald, vooral de uitgaven aan energie. Desondanks is de woonquote van huurders en kopers iets toegenomen. De analyse Woonuitgaven van huurders en eigenaren-bewoners 2009-2012 wijt dit met name aan een daling van het gemiddelde netto besteedbare huishoudinkomen onder huurders en eigenaar-bewoners.
Huurtoeslag
Over de inkomenseffecten van de maximale wettelijke toegestane huurverhogingen schrijft de minister: ‘Voor de laagste inkomensgroepen worden de effecten van het huurbeleid grotendeels opgevangen door de huurtoeslag. Zelfs bij maximale benutting van de toegestane ruimte zal 90 procent van de huurtoeslagontvangers te maken krijgen met een inkomenseffect dat kleiner is dan -0,1 procent op jaarbasis.’
Statisch beeld
In zijn brief geeft de minister ook een reactie op het OTB-rapport 'Marktconforme huren en woonuitgaven'. In dit rapport concludeerde het OTB dat door het gedifferentieerde huurbeleid bij sommige groepen huurders de financiele druk door huurstijgingen zal toenemen en een groot deel van de huurvoorraad voor de laagste inkomensgroepen onbereikbaar wordt. Volgens minister Blok geeft het OTB een statisch beeld door geen rekening te houden met bijvoorbeeld verhuizen of het bewegen op de arbeidsmarkt.
Bredere context
‘Het OTB-rapport plaatst de brede inkomensproblematiek volledig in het kader van het wonen’, aldus de minister. ‘Door de crisis staat het uitgavenpatroon van huishoudens meer onder druk, maar niet alleen door de uitgaven voor wonen.’ Het kabinet streeft naar betaalbaarheid en beschikbaarheid van het wonen met behulp van de huurtoeslag en het huurbeleid en aan de koopkant door normen voor verantwoorde kredietverlening. ‘Dit gebeurt binnen een bredere context van ontwikkeling van inkomens, werkgelegenheid en economie.’
Bron: www.aedesnet.nl