Huurverhoging 2011 gelijk aan inflatie

31-03-2011 11:16

De maximale huurverhoging per 1 juli 2011 bedraagt 1,3 procent en is daarmee gelijk aan de inflatie over 2010. Minister Donner bevestigt dit in een huurbrief aan de Tweede Kamer. De MG-circulaire over de huuraanpassingen per 1 juli 2011 (download)  is gelijk met deze huurbrief gepubliceerd, inclusief de tabellen met de nieuwe maximale huurprijzen voor de periode 1 juli 2011 – 1 juli 2012.

De maximale huurverhoging geldt voor alle gereguleerde huurwoningen (de niet-geliberaliseerde sector). Daartoe behoren ook de onzelfstandige woonruimtes, woonwagens en standplaatsen.

Liberalisatie
Voor geliberaliseerde woningen gelden het maximale huurstijgingspercentage en de maximale huurprijzen niet. De grens voor huurliberalisatie blijft 652,52 euro. De liberalisatiegrens is gelijk aan de maximale huurprijs voor huurtoeslag en wordt tegenwoordig jaarlijks op 1 januari aangepast.

Extra punten in schaarstegebieden
In het regeerakkoord is vastgelegd dat in schaarsteregio’s het aantal woningwaarderingspunten wordt verhoogd met maximaal 25 punten, afhankelijk van de WOZ-waarde.

De minister is nog steeds van plan om deze maatregel per 1 juli 2011 in te voeren. Het is nog niet bekend op welke manier dit gaat gebeuren. De aanpassing van de regelgeving zal ‘zo spoedig mogelijk’ aan de Kamer worden voorgelegd, aldus de minister.

Nog geen inkomensafhankelijke huurverhoging
Er komt geen inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2011. Het regeerakkoord bevat het plan om voor huurders met een huishoudinkomen van meer dan 43.000 euro een huurverhoging van inflatie plus 5 procent mogelijk te maken.

Er is echter een wetswijziging nodig om een inkomensafhankelijke huurstijging mogelijk te maken. Daarbij blijken er forse uitvoeringsconsequenties te zijn, vooral door de inkomenstoets.

Het kabinet wil de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2012 invoeren.

Aanpassing wws met energielabels
De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel om energielabels in het woningwaarderingsstelsel (wws) te waarderen. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel tijdig behandelt, kan het nog ingaan op 1 juli 2011. Corporaties kunnen de huurverhoging aanzeggen op basis van het oude wws. Als de waardering van energielabels in het wws nog op 1 juli 2011 ingaat, moet eventueel een correctie worden gestuurd. In sommige gevallen krijgen woningen een huurbevriezing als de nieuwe waardering leidt tot een maximale huur die gelijk of lager is dan de geldende huur.

Bron: www.Aedesnet.nl


Veel gezocht