Houd toezicht woningcorporaties op afstand van de politiek

25-04-2013 05:04

De vaste Kamercommissie Wonen & Rijksdienst debatteert vandaag met minister Blok over het toezicht op woningcorporaties. Minister Blok wil het externe toezicht op woningcorporaties voortaan rechtstreeks onder het ministerie laten vallen. Vrijwel alle spelers in de volkshuisvestelijke sector vinden dat een heel slecht plan.

De kamercommissie debatteert naar aanleiding van het rapport van de commissie Hoekstra en de kabinetsreactie op dat rapport. Minister Blok wil het externe toezicht op woningcorporaties voortaan geheel naar zich toe te trekken. Dat maakte hij eind maart in brief aan de Tweede Kamer bekend. Met zijn nieuwe plan slaat minister Blok alle voorafgaande adviezen en beleidsvoornemens over vernieuwing van het toezicht op corporaties in de wind.

Zo druist zijn plan in tegen het regeerakkoord en tegen de Herziening van de Woningwet. Daarin is aangekondigd dat er een Financiële Autoriteit Woningcorporaties zal komen als zelfstandig bestuursorgaan, waarin het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) zal opgaan. Momenteel is het toezicht op woningcorporaties nog versnipperd ondergebracht bij het CFV (controleert de financiën) en het ministerie van BZK (controleert de volkshuisvestelijke prestaties).

Integreer het toezicht
Al langere tijd gingen er stemmen op om het toezicht niet te splitsen maar juist te integreren, conform het advies van de commissie Schilder van enkele jaren geleden. Daarmee werd overigens niet bedoeld om het toezicht volledig bij het ministerie onder te brengen, maar juist in een onafhankelijke autoriteit met 'tanden', bevoegd om in te grijpen als het mis dreigt te gaan.

Vestia
Naar aanleiding van de Vestia-affaire werd in maart 2012 de commissie Hoekstra ingesteld die eind vorig jaar zijn aanbevelingen deed aan minister Blok. De Herziening van de Woningwet die al door de Tweede Kamer is aangenomen, zou volgens Hoekstra het financieel toezicht toezicht op woningcorporaties verbeteren. De commissie stelde tevens een aantal aanvullende maatregelen voor om zowel het in- als externe toezicht te versterken. Het advies werd overgenomen in het regeerakkoord.

Rol CFV beperken
Nu wil de minister dus dat het rijk naast het toezicht dat zij al houdt op de volkshuisvestelijke prestaties ook het financieel toezicht op zich nemen. De rol van de huidige financieel toezichthouder CFV wordt beperkt. Minister Blok zal daarvoor een wijzigingsvoorstel (novelle) op de Herziening van de Woningwet die nu in de Eerste Kamer ligt, moeten schrijven.

Brief Woonbond en VTW
Ter voorbereiding op het kamercommissiedebat van morgen, hebben de Woonbond en de VTW aan de leden van de kamercommissie een brief gestuurd met een reactie op het voornemen van minister Blok. De Woonbond en de VTW vragen de kamerleden niet in het plan van de minister mee te gaan, zeker niet vooruitlopend op de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties die binnenkort van start gaat. Zij zijn van mening dat de kwaliteit en onafhankelijkheid van het externe toezicht in het voorstel van de minister afneemt en lichten in de brief toe waarom.

Lees de brief van de Woonbond en VTW

Lees de reactie van het CFV op het kabinetsvoornemen


Veel gezocht