Op 7 oktober hoorde de Tweede Kamercommissie WWI een twintigtal deskundigen en belanghebbenden over staatssteun aan woningcorporaties. Tijdens een ‘rondetafelgesprek’ lieten zij hun licht schijnen over de consequenties van de voorgestelde ministeriële regeling.
Advocaat Paul Glazener schetste de juridische achtergronden van de Europese beschikking. De Nederlandse regering kan het gesprek met de Europese Commissie heropenen om voorwaarden voor implementatie aan te passen, meent Glazener.
Aansluiting bij nieuwe Woningwet
Aedesvoorzitter Marc Calon stelde dat er geen sprake is van een deugdelijk functionerende woningmarkt. Invoering van een inkomensgrens lost daarom niets op, er is een fundamentelere herziening nodig. Invoering op korte termijn zet niet alleen een grote groep huurders met middeninkomens buitenspel, maar belemmert ook de doorstroom. En het levert bovendien grote invoeringsproblemen op.
Calon bepleitte uitstel van implementatie van de Europese beschikking, zodat die kan aansluiten bij herziening van de Woningwet. 'Mocht de regeling toch op 1 januari ingaan, dan moet in ieder geval de inkomensgrens omhoog', stelde Calon. Woonbond en VNG gaven een vergelijkbaar advies aan de Kamerleden.
Herstructurering op zijn gat
Tijdens het rondetafelgesprek kwamen ook voorbeelden van de gevolgen op lokaal niveau aan de orde. De Bossche wethouder Rodney Weterings liet zien dat veel gezinnen met een middeninkomen die willen verhuizen, in de regio geen betaalbaar alternatief hebben. Ook waarschuwde hij dat invoering van de inkomensgrens ernstige gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van corporaties. De herstructurering komt dan 'op zijn gat te liggen'. De Groningse corporatiebestuurder Pieter Bregman (Nijestee) bevestigde dat investeringen zwaar onder druk komen te staan. En de maatregelen werken segregatie in de hand, benadrukte Jeroen Frissen van Ymere.
Uitstel niet onlogisch
Verschillende wetenschappers vroegen aandacht voor regionale differentiatie, die volgens hen nodig is. 'Ik begrijp op zichzelf dat Europa een afbakening van de volkshuisvesting wenst', zei professor Hugo Priemus, 'maar waar die grens moet liggen, is niet precies vast te stellen.' Volgens Priemus leidt invoering van de regeling op 1 januari tot chaos in de uitvoering, er zijn namelijk nog veel onduidelijkheden. Uitstel van de regeling tot herziening van de Woningwet en aanpassing van de huisvestingswet is niet onlogisch, zo concludeerde Priemus.
Nieuwe minister
De Kamer betrekt de uitkomsten van het rondetafelgesprek bij het overleg met de nieuwe minister. Dit overleg staat gepland op 28 oktober. Vervolgens is het aan die nieuwe minister om een besluit over de invoering van de regeling te nemen.
Bron: Aedesnet
Klik hier voor het persbericht op de site van de Woonbond.