De Eerste Kamer heeft op dinsdag 17 maart de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting aangenomen. De stemming was zelfs unaniem. Wel hebben de senatoren nog twee moties aangenomen: de verplichte markttoets bij erfpacht moet verdwijnen en er komt een actieprogramma voor de wooncoöperatie.
Eindelijk een nieuwe wet
De VTW is blij dat er een nieuw wettelijk kader ligt voor de woningcorporaties. Na meer dan 10 jaar politieke discussie is de woningwet beide kamers van het parlement gepasseerd. "Nu is er eindelijk een wet tot stand gekomen," zegt VTW directeur Albert Kerssies. "Er wordt nu een bladzijde omgeslagen en kunnen we nieuwe stappen zetten. Er worden veel goede dingen geregeld in de wet, ook op het gebied van intern toezicht."
Teveel regels
Toch is de VTW allerminst tevreden met de wet. Kerssies: "De minister heeft veel te veel nieuwe regels ingevoerd met de wet. Ik voorzie echt knelpunten in de praktische uitvoering. Daar komt de AMvB nog bovenop, waarin nog meer regels staan. Om nog maar te zwijgen over de ministeriële regeling of regelingen die nog opgelegd gaan worden. Wie kan daar straks nog wijs uit worden? Het is een gigantische operatie en er komt zoveel op de corporaties af - en dat over 3,5 maand."
De VTW vraagt zich sterk af of de wet per 1 juli in werking kan treden zonder grote problemen te veroorzaken in de uitvoering. Het ministerie heeft inmiddels al een implementatieteam ingesteld, een teken dat ook zij inzien dat er in de praktijk onwerkbare situaties kunnen ontstaan en mogelijk niet alles goed en tijdig gecommuniceerd kan worden.
Fit en proper test
Eén van de maatregelen die nog uitgewerkt moet worden, is de zogeheten 'fit en proper test' voor toezichthouders. "De VTW heeft richting het ministerie van BZK veel input gegeven over de invulling van deze geschiktheidstoets," aldus Kerssies. "De ministeriële regeling is nog niet gepubliceerd. Het wordt naar ons inzicht wel erg krap om alles voor 1 juli goed geregeld te krijgen. We moeten ook onze leden informeren en het ministerie wil wel dat alle toezichthouders die vanaf 1 juli benoemd zijn, aan de criteria van geschiktheid voldoen. Een zorgvuldig wervings- en benoemingstraject vergt de nodige tijd, dus het ministerie moet echt snel met die regeling komen."
Autoriteit woningcorporaties
Ook maakt de VTW zich zorgen over de positie van het externe toezicht. "De minister heeft onder druk van de Tweede Kamer ingestemd met een Autoriteit. Wij hebben daar ook altijd voor gepleit. De wet moet in werking treden op 1 juli a.s., maar met betrekking tot die Autoriteit is er nog heel veel onduidelijk. Hoe de Autoriteit wordt georganiseerd, hoe het huidige CFV wordt geïntegreerd en hoeverre de Autoriteit ook echt onafhankelijk gepositioneerd wordt. Ook dat moet allemaal op 1 juli geregeld zijn. Ook de commissie Wonen voelt wel aan dat hier een probleem dreigt te ontstaan en heeft de minister al verzocht om snel meer duidelijkheid te verschaffen."