Herijking loonniveau Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties

24-01-2012 10:17

Vanaf 1 juli 2010 is de Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties van kracht en moeten nieuwe arbeidsovereenkomsten met bestuurders van woningcorporaties conform deze beloningscode worden afgesloten. De VTW en de NVBW (Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties) zijn als ‘eigenaar’ van de beloningscode ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Tot de onderhoudstaken hoort onder meer de jaarlijkse herijking van het loonniveau.

Herijking van het loonniveau
Het loonniveau wordt jaarlijks per 1 januari herijkt op basis van de ontwikkeling van het loonniveau van de algemene markt voor bestuurders (directeuren) in Nederland (peildatum jaarlijks juli). Dat is de markt op basis waarvan ook het minimaal en maximaal totaal jaarinkomen voor de functiegroepen is bepaald. Als de ontwikkeling van de lonen in de algemene markt voor bestuurders (directeuren) sterker is gestegen dan de loonontwikkeling van de cao-Woondiensten in dezelfde referteperiode, wordt de loonstijging van de cao-Woondiensten gekozen voor de herijking van het loonniveau in de beloningscode. Voor de herijking van het maatschappelijk aanvaardbaar maximum van de gehele loonlijn (per 1 juli 2010 is dat € 188.000), worden indicaties gezocht bij relevante wet- en regelgeving en het maximum van de bestuurdersbeloning in andere maatschappelijke sectoren.

Herijking per 1 januari 2012
De herijking zal ingaan op 1 januari 2012 en is gebaseerd op de ontwikkelingen in de algemene markt voor bestuurders (directeuren) in de periode juli 2010 – juli 2011. Dit heeft geleid tot een gemiddelde stijging van het loonniveau voor de functiegroepen met 2% voor het jaar 2012. Dit is hoger dan de verhoging voor cao gebonden functies, deze ligt op 1,5%. De cao-stijging van 1,5% wordt derhalve gevolgd voor de herijking van de beloningsschalen.

Bekijk de tabellen met de nieuwe bedragen.

Individueel salaris wordt niet automatisch aangepast
De herijking is gericht op het minimaal en maximaal totaal jaarinkomen voor de functiegroepen en werkt niet automatisch door in het salaris van een individuele bestuurder. Een eventuele individuele verhoging is afhankelijk van het functioneren van de bestuurder en vindt plaats binnen de bandbreedtes van het totaal jaarinkomen voor de betreffende functiegroep. De ontwikkeling van het totaal jaarinkomen van een bepaalde bestuurder is een besluit van de betreffende Raad van Toezicht/Raad van Commissarissen en staat dus los van de jaarlijkse herijking van het loonniveau.


Veel gezocht