Handboek Corporatie Governance - In Control Statement

08-01-2010 07:10

Onlangs heeft Deloitte het handboek 'Corporatie Governance - In Control Statement' uitgebracht met hierin een voorwoord van VTW-voorzitter Heino van Essen. Vooruitlopend op mogelijke wetgeving waarin van bestuurders en Raden van Commissarissen verklaringen omtrent het presteren van corporaties worden verwacht, gaat het handboek in heldere bewoordingen in op de voordelen van een ICS, de toepasbaarheid, welke stappen er dienen te worden genomen, de wenselijkheid van dit instrument voor gebruik binnen de corporatiesector en geeft dit handboek een eerste aanzet om tot een uniform controleraamwerk te komen.
Het handboek is uitermate interessant voor commissarissen en kan worden besteld via Deloitte. Deelnemers aan de VTW-workshop Risico-management krijgen een gratis exemplaar uitgereikt.

Formele verklaring bestuur
Een ICS is een formele verklaring van het bestuur (bestuurder) over de kwaliteit van de bedrijfsvoering, zoals de interne organisatie en de automatisering, waarmee inzicht gegeven wordt in de mate waarin de verschillende bedrijfsprocessen op orde zijn.
Door het afgeven van een dergelijk statement geeft de bestuurder in feite inzicht in de mate waarin de organisatie 'in control' is en wordt beheerst. Het ICS is een variant op het zogeheten ‘Statement of Control’, zoals dat in de Verenigde Staten wettelijk verplicht wordt gehanteerd bij beursgenoteerde ondernemingen. Dat gaat zelfs zo ver dat de betreffende bestuurder na het zetten van een handtekening het risico op bestuurlijke aansprakelijkheid aanvaardt, indien later zou blijken dat de feiten niet overeenkomen met de situatie zoals geformuleerd in het Statement of Control.

Betrekkelijk nieuw
Het ICS is voor corporaties in Nederland betrekkelijk nieuw en wordt nu nog in een beperkt aantal gevallen - op eigen initiatief - gehanteerd. Door de toegenomen belangstelling voor governancethema's en de steeds hogere eisen die belanghouders aan organisaties stellen met betrekking tot het afleggen van verantwoording door het bestuur en interne toezichthouders, ligt het in de verwachting dat het in de toekomst meer gebruikelijk zal worden een ICS te hanteren en het ten behoeve van de externe verantwoording te publiceren in het jaarverslag. Het is dan ook zeer de moeite waard om verder te onderzoeken wat de waarde van een ICS kan zijn voor de verantwoording van het bestuur van woningcorporaties en als sturingsinstrument met als doel de governance te verbeteren


Veel gezocht