Goede (kandidaat)commissaris doet vooronderzoek voor aanvaarding commissariaat

22-11-2012 09:00

Professor Jaap van Manen en dr. Dennis Veltrop van de Rijksuniversiteit Groningen hebben in opdracht van het Nationaal Register onderzoek gedaan onder commissarissen en bestuurders naar de factoren die een belangrijke rol spelen in de benoeming van commissarissen. In het rapport 'Bezint eer gij begint' wordt hiervan verslag gedaan.

Effectiviteit groter bij risico-inschatting
Voor opdrachtgevers is het vaak moeilijk om zicht te krijgen op de redenen waarom kandidaat-commissarissen een functie weigeren. Dit wordt veelal niet expliciet aan de orde gesteld. Uit de gevoerde interviews komt een beeld naar voren dat sommige commissarissen nadrukkelijk een risico-inschatting maken bij het al dan niet accepteren van een commissariaat, terwijl andere commissarissen hier niet expliciet bij stilstaan. Als redenen om een commissariaat te weigeren worden door commissarissen genoemd: de reputatie van de organisatie, de kwaliteit van de voorzitter van de RvC, de kwaliteit van het uitvoerend management en de continuïteit van de organisatie.

Uit het onderzoek blijkt dat commissarissen die een nadrukkelijke risico-inschatting maken bij het al dan niet accepteren van een commissariaat, effectiever zijn in zowel de werkgeversrol, de opzichtersrol en de klankbordrol.

Maatschappelijk nut
Als de belangrijkste redenen om een commissariaat te accepteren worden door commissarissen genoemd: het maatschappelijk nut en het leveren van een bijdrage aan de RvC, de organisatie en de maatschappij.


Veel gezocht