'Wat kunnen we gaan doen voor nieuwe huurders?' - gesprekken over toezicht met belanghouders tijdens regiobezoek Bergen op Zoom

30-06-2022 12:57

Op 23 juni was de VTW te gast bij woningcorporatie Stadlander in Bergen op Zoom, één van de zeven regio's waar we langsgaan in het kader van de jubileumtour voor het 20-jarig bestaan van de VTW. In de VTW-bus gingen we in gesprek met de huurdersbelangenvereniging en bestuurders over de belangrijkste thema's en uitdagingen.

Allereerst gingen VTW directeur a.i. Mette Vernooij en VTW bestuurslid Lydia van Oudenaren in gesprek met vertegenwoordigers van huurdersbelangenverenigingen van Stadlander. Ook Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander, schoof bij de gesprekken aan.

Huurdersvertegenwoordigers
Namens de huurders klommen Bert van Beers, voorzitter van SRW en Chris Mooijman, voorzitter HBV Putte in Woensdrecht ("de mooiste gemeente in West-Brabant," aldus Mooijman) in de bus.

Chris Mooijman van HBV Putte ("in Woensdrecht, de mooiste gemeente in West-Brabant") en Bert van Beers van SRW in Steenbergen. 

Hun zorgen zitten in onder meer in de betaalbaarheid voor de huurders, gelet op de stijgende inflatie en energiekosten. Ook is een tekort aan woningen voor jongeren en starters. Wat kunnen we gaan doen voor de nieuwe huurders? Uit het gesprek kwam naar voren dat zij goed contact hebben met de huurderscommissarissen, waaronder Lydia, die zelf lid is van de RvC van Stadlander. De VTW heeft ook niet voor niets de stoel van 'de toekomstige huurder' meegenomen bij de bustour. 

 

Zorgorganisatie
Na de huurdersvertegenwoordigers gaf Ingeborg Roks, bestuurder algemene bedrijfsvoering en vastgoed bij zorgorganisatie tanteLouise, een toelichting op hun samenwerking met Stadlander en andere partijen in Bergen op Zoom en de regio. tanteLouise heeft o.a. 14 verpleeghuizen en een hospice om medisch specialistische zorg te bieden aan duizenden mensen. Naast meer dan 1.800 medewerkers, heeft de organisatie ook ongeveer 600 betrokken vrijwilligers.

Ingeborg Roks: "heel mooi open gesprek gehad"

Roks maakt zich zorgen over de toekomst: door de vergrijzing en hogere levensverwachting zijn er veel meer mensen nodig om zorg te verlenen dan er beschikbaar zijn. Zij zoekt de samenwerking met andere organisaties, waaronder Stadlander, vanwege de gedeelde maatschappelijke opgaven. Met Van der Steen heeft ze goed contact, maar de Raden van Commissarissen van beide organisaties hebben nog geen verbinding gelegd. "Laten we daar verandering in aanbrengen," was het oordeel van Marc van der Steen. 

 Bekijk hieronder de video impressie van de bijeenkomst:

Jubileumtour gaat door: vier regionale bijeenkomsten in september
Op alle donderdagen in september gaat de jubileumtour van de VTW verder. Op 8 september zijn we te gast bij Vivare in Arnhem; op 15 september bij Ymere in Amsterdam; op 22 september bij Mozaïek Wonen in Gouda en 29 september bij Wonen Limburg in Roermond. U kunt zich aanmelden via de VTW Agenda.

Verslagen van eerdere bijeenkomsten
Denk aan (toekomstige) huurders én medewerkers’ - 2 juni Vechtdal Wonen, Ommen

Toezicht op netwerken lastig, begin gewoon met samenwerken’ - 16 juni Accolade, Heerenveen


Terug naar overzicht

Veel gezocht