Geen eigen beloningscode voor corporatie- en zorgsector

06-12-2011 14:06

De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met het Wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). De WNT stelt een maximum aan de beloning van bestuurders en hoogst leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector en bevat regels over het openbaar maken van de beloning.
De WNT geeft de betrokken minister de bevoegdheid om de wettelijke beloningsafspraken te handhaven. In het uiterste geval kunnen betalingen die op grond van de wet verboden zijn, aan de werknemer worden ontnomen.

Corporaties
Woningcorporaties vallen in het strengste regime van de WNT. Daarbij mag de beloning van bestuurders en hoogst leidinggevenden niet uitstijgen boven een beloningsmaximum, gebaseerd op 30 procent meer dan het brutosalaris van een minister (de zogenaamde Balkenendenorm).

Zorg 
Een brief van Donner waarin hij zijn bezwaren tegen plaatsing van de zorgsector in het strengste regime nog eens uiteenzette mocht niet baten. In de Tweede Kamer was een meerderheid voor het amendement van de leden Gerbrands en Brinkman. Hierdoor wordt ook de zorgsector in het strengste regime van de WNT geplaatst en krijgt zij geen mogelijkheid een eigen beloningscode op te stellen. Het wetsvoorstel plaatste de zorgsector nog in het middenregime.

Het geamendeerde wetsvoorstel wordt in het voorjaar besproken in de Eerste Kamer.  

Zie ook de e-NIEUWS special en update van de VTW over de WNT.


Veel gezocht