Financiële expertise geeft de meeste macht en invloed in de RvC

15-06-2012 10:25

Prestatiegeoriënteerde – beter willen zijn dan anderen / competenties laten zien – financiële experts hebben de meeste invloed binnen een raad van commissarissen. Andere commissarissen conformeren zich naar deze prestatie georiënteerde commissarissen. Sectorexpertise leidt echter niet tot meer invloed. Dit is een van de conclusies van een onderzoek waarop Dennis Veltrop gisteren is gepromoveerd aan de faculteit economie en bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

In zijn proefschrift 'On Board(s): studying boards of directors as human decision making groups' verschaft Veltrop een diepgaande analyse van het functioneren van boards. In drie deelstudies onderzoekt hij het functioneren van individuele commissarissen, de onderlinge invloedsrelaties tussen commissarissen en het functioneren van pensioenfondsbesturen.

Hiervoor interviewde hij tussen 2007 en eind 2011 ruim honderd commissarissen en bestuurders van ongeveer tien grote, niet-beursgenoteerde organisaties. Verder werkten ruim 310 pensioenfondsen mee aan een onderzoek naar het functioneren van hun bestuur. Ook heeft hij in samenwerking met de VTW bijna 160 commissarissen van circa dertig woningbouwcorporaties elkaar anoniem laten beoordelen. Al eerder verscheen op basis hiervan in 2010 de publicatie 'Functioneren van de RvC; onderzoek naar de effectiviteit van het functioneren van raden van commissarissen in woningcorporaties en de invloed van soft controls en soft skills'.

Identificatie
Uit het onderzoek naar het functioneren van individuele commissarissen blijkt dat identificatie van commissarissen met de organisatie waarop zij toezicht houden niet per definitie slecht is. Onafhankelijkheid van commissarissen is alom opgenomen in wet- en regelgeving. Identificatie met de organisatie (psychologische afhankelijkheid richting een organsiatie) kan voor nieuwe commissarissen juist erg goed zijn, doordat deze commissarissen zich meer betrokken voelen bij de organisatie en zich meer gaan inzetten. Voor commissarissen met een lange aanstellingsduur is identificiatie met de organisatie juist schadelijk. Verder versterkt identificatie met het zijn van een commissaris deze positieve en negatieve effecten voor kort-aangestelde en lang-aangestelde commissarissen. 

Lees ook het artikel in Het Financieele Dagblad van 15 juni 2012: 'Commissaris met kennis van sector heeft nakijken'


Veel gezocht