Alle huurwoningen die onder het Woningwaarderingsstelsel (WWS) vallen, krijgen vanaf 1 juli aanstaande 25 extra basispunten. De maatregel wordt dus niet alleen van toepassing in schaarstegebieden, zoals in het regeerakkoord aangekondigd. Het kabinet heeft dit op 15 april bekend gemaakt.
Voor zittende huurders verandert er niets, voor hen stijgt de huur op 1 juli met het inflatiepercentage (1,3 procent). De maatregel geeft woningcorporaties wel de mogelijkheid om de huur te verhogen als een woning opnieuw wordt toegewezen.
Maximale en feitelijke huur
De 25 extra punten hebben tot de gevolg dat de maximum huur die de corporatie voor een woning mag vragen hoger ligt. De feitelijke huurprijs die corporaties vragen ligt landelijk overigens gemiddeld op 72 procent van de maximale huur.
Corporaties zullen alleen van de mogelijkheid om de huur te verhogen gebruik maken als de situatie op de regionale woningmarkt dat toelaat en als het aansluit bij hun huurbeleid en afspraken daarover met bijvoorbeeld gemeenten. De situatie op de woningmarkt en de waarde van woningen kunnen zo meer invloed krijgen op de huurprijzen in een regio.
Geen schaarstegebieden aangewezen
Het kabinet stelt dat ze geen specifieke schaarstegebieden heeft aangewezen om verschillen tussen regio's en onzekerheden over toekomstige schaarstegebieden voorkomen. Met de aanpassing van het WWS beoogt het kabinet ‘meer marktwerking in het huurbeleid’. Huurprijzen in schaarstegebieden zullen bij nieuwe verhuur beter gaan aansluiten op wat huurders en verhuurders nu al reëel vinden. Ook stimuleert de extra marktwerking de investeringsmogelijkheden in gebieden met een krappe woningmarkt, aldus het kabinet.
Bron: www.Aedesnet.nl
Zie ook het standpunt van Vestia over deze maatregel 'Meer marktwerking ten koste van huurprijsbescherming'
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035