Extra WWS-punten toch alleen in schaarstegebieden

17-06-2011 05:30

Alleen huurwoningen in tien regio’s met de duurste woningen krijgen extra basispunten in het Woningwaarderingsstelsel (WWS). De allerduurste huurwoningen in deze gebieden krijgen er 25 punten bij, de anderen 15 punten.

In het regeerakkoord is de toekenning van extra WWS-punten gekoppeld aan schaarsteregio’s en de WOZ-waarde. De Tweede Kamer hield daar op 18 mei aan vast, nadat minister Donner had voorgesteld de 25 extra punten toe te kennen aan alle huurwoningen. Met het nieuwe voorstel komt Donner tegemoet aan de wens van de kamer.

Tien COROP-gebieden
De minister heeft nu tien COROP-gebieden aangewezen met de hoogste WOZ-waarde. In deze schaarstegebieden krijgen huurwoningen 15 of 25 extra WWS-punten toegekend, afhankelijk van de waarde van de woning. De woningen met een waarde boven het gemiddelde krijgen 25 extra punten, die daaronder 15.

WOZ- waarde per vierkante meter
Daarbij wordt gekeken naar de WOZ-waarde per vierkante meter. Dat is volgens de minister een betere indicator dan de WOZ-waarde zelf aangezien de oppervlakte van de woning zeer bepalend is. Zo zijn veel woningen in Amsterdam klein en hebben die absoluut gezien geen uitzonderlijk hoge WOZ-waarde. Per vierkante meter is de WOZ-waarde juist wel heel hoog.

Maximale en feitelijke huur
De extra punten hebben tot de gevolg dat de maximum huur die de corporatie voor een woning mag vragen hoger ligt. Voor zittende huurders verandert er niets, corporaties kunnen de huur alleen verhogen als een woning opnieuw wordt toegewezen.

De feitelijke huurprijs die corporaties vragen, ligt landelijk overigens gemiddeld op 72 procent van de maximale huur. Corporaties zullen alleen van de mogelijkheid om de huur te verhogen gebruik maken als de situatie op de regionale woningmarkt dat toelaat en als het aansluit bij hun huurbeleid en afspraken daarover met bijvoorbeeld gemeenten.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht