Europese Commissie wil aanpassing btw-behandeling commissariaten

13-10-2011 06:30

Op 29 september jl. heeft de Europese Commissie Nederland gevraagd om de btw-behandeling van commissariaten aan te passen. De Europese Commissie is van mening dat een commissaris al bij één commissariaat wordt beschouwd als btw-ondernemer.

In Nederland wordt goedgekeurd dat de commissaris bij de vervulling van niet meer dan vier commissariaten niet als btw-ondernemer wordt gezien. Hij hoeft dan geen btw te voldoen over de ontvangen commissarisbeloning, maar mag ook geen btw in aftrek brengen op gemaakte kosten. Ook kunnen bij het vaststellen van het aantal commissariaten een aantal commissariaten buiten beschouwing blijven, onder andere waarvoor geen vergoeding wordt ontvangen of een vergoeding die niet aan de loonheffing is onderworpen. Is het commissariaat nauw verbonden met, of ligt het in het verlengde van andere beroeps- of bedrijfsactiviteiten, dan is wel sprake van een btw-plicht voor het uitoefenen van het commissariaat. Dit komt volgens de Staatssecretaris voor bij advocaten, belastingadviseurs en personen met een soortgelijk beroep.

Mogelijke gevolgen
Het feit dat de Europese Commissie Nederland heeft gesommeerd de regeling aan te passen, hoeft niet te betekenen dat deze zal komen te vervallen. Nederland kan namelijk weigeren de regeling aan te passen, waarna een inbreukprocedure voor het Hof van Justitie volgt. In die procedure wordt de Europese Commissie of Nederland dan in het gelijk gesteld.

Honoreringscode Commissarissen: inclusief of exclusief btw?
De Honoreringscode Commissarissen bepaalt dat de bedragen in de code bruto bedragen zijn, dat wil zeggen inclusief eventueel in te houden of te betalen premies volksverzekering of belastingen. Maar de code zegt niets over of de bedragen in de code exclusief of inclusief eventueel verschuldigde btw is. Binnenkort verschijnt een notitie van de VTW waarin hierop nader zal worden ingegaan.


Veel gezocht