Europees Parlement: ‘Sociale huisvesting moet breed toegankelijk zijn’

17-11-2011 11:21

Het Europese Parlement heeft uitgesproken dat sociale huurwoningen niet alleen toegankelijk moeten zijn voor de laagste inkomens. Dat staat haaks op belangrijkere doelen, zoals gemengde wijken en toegang voor iedereen. Deze uitspraak zet de deur verder open naar een hogere inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen in Nederland.

Bezorgd
Een grote meerderheid van het Europees Parlement (EP) stemde op 15 november 2011 in met een resolutie over aanpassing van de Europese regels over staatssteun. Opvallend is dat uit de resolutie blijkt dat het Europees Parlement bezorgd is dat lidstaten de doelgroep voor sociale huurwoningen zelf beperken tot benadeelde personen of sociaal zwakke groepen.

Relevante resolutie
‘De resolutie van het Europarlement is relevant voor de Nederlandse discussie over de inkomensgrens’, zegt Dennis de Jong, die er als SP-Europarlementariër bij betrokken is. ‘Het parlement wil voorkomen dat er teveel mensen buiten de boot vallen die op de vrije markt niet terecht kunnen. Dat gebeurt wel als de regels voor staatssteun ertoe leiden dat de corporaties hun kernactiviteiten alleen voor kansarme personen of groepen uit kunnen voeren. Dat is het geval als de activiteiten alleen voor die doelgroep als Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB) kunnen worden beschouwd.’

Inkomensgrens naar prullenbak?
De Woonbond en Aedes maken zich nog steeds, en ook in Brussel, sterk voor verhoging van de inkomensgrens. De uitspraak van het Europees Parlement maakt duidelijk dat daar brede politieke steun is voor een bredere toegankelijkheid van de sociale huisvesting. Een hogere inkomensgrens in Nederland zou dus geen probleem moeten zijn.

Donner wil nog niet naar Brussel
Vorige week drong de Tweede Kamer nogmaals bij minister Donner aan om met Brussel te overleggen over een hogere inkomensgrens. Tot nu toe wil hij daar niet aan. De minister ontkent dat de inkomensgrens tot veel problemen voor woningzoekenden leidt. Donner zegde de kamer toe zijn standpunt binnenkort in een brief toe te lichten. Over die brief vindt daarna weer overleg met de Kamer plaats

Middeninkomens tussen de wal en het schip
Corporaties kunnen nu nog maar mondjesmaat huishoudens met een middeninkomen aan een huurwoning helpen. Veel woningzoekenden uit deze groep vallen daardoor tussen de wal en het schip van de woningmarkt: er is voor hen nauwelijks aanbod van particuliere huurwoningen en een koophuis ligt in het grootste deel van Nederland niet binnen hun bereik.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht