Eerste Kamer stemt pas volgende week over huurverhoging

05-03-2013 07:23

De Eerste Kamer vergadert pas 12 maart over het wetsvoorstel voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. De behandeling is met een week uitgesteld omdat op verzoek van een aantal fracties eerst nog een schriftelijke vragenronde plaatsvindt.

De Woonbond en een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder de VTW en Aedes, roepen in een gezamenlijke verklaring aan de Eerste Kamer op om tegen de kabinetsplannen te stemmen: "Deze vormen een te grote aanslag op de huursector. Ook met de aanpassingen van het woningmarktakkoord blijven de huurstijgingen veel te hoog. De verhuurderheffing maakt het verhuurders nog steeds onmogelijk om te investeren."

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zich in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer kritisch uitgelaten over de verhuurdersheffing. Zij vreest dat deze een negatief effect zal hebben op de investeringscapaciteit van woningcorporaties.

Minister Blok (Wonen) concludeert in zijn brief van 28 februari 2013 over de uitwerking van het huurbeleid en de verhuurdersheffing, dat woningcorporaties de verhuurdersheffing kunnen financieren met extra inkomsten door het gewijzigde huurbeleid. Als ze de ruimte tot huurverhoging niet (volledig) benutten vanwege marktomstandigheden of betaalbaarheidsoverwegen dan kunnen ze de heffing opbrengen door verkoop van woningen of besparingen op bedrijfslasten. Lees de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft berekend dat het woonakkoord weliswaar gunstiger uitpakt voor corporaties dan het regeerakkoord, maar dat investeringen nog steeds onder druk staan. Lees de doorrekening van het CFV.

Bron: www.aedesnet.nl en www.woonbond.nl


Veel gezocht