Eerste Kamer betrekt uitkomsten Parlementaire Enquete bij behandeling novelle / Herzieningswet

15-07-2014 04:08

De Eerste Kamer heeft in een brief aan minister Blok laten weten dat zij de novelle / Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting pas in behandeling zal nemen ná het eindrapport van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties. Dit rapport met de uitkomsten van de Enquête wordt op 30 oktober a.s. gepubliceerd, zo deelde voorzitter Roland van Vliet afgelopen week mede.

Novelle
Minister Blok heeft in de novelle / Herzieningswet verregaande voorstellen opgenomen ten aanzien van de woningcorporaties. Het taakgebied wordt verder ingeperkt en er komt een striktere scheiding tussen DEAB en niet-DEAB. De VTW is met name erg kritisch op de wijze waarop het extern toezicht wordt georganiseerd. In plaats van het volkshuisvestelijk en financieel toezicht te scheiden en nadrukkelijker onder de minister te brengen, wil de VTW één onafhankelijke Autoriteit, een "toezichthouder met tanden". 

Op 4 september a.s. houdt de Tweede Kamer een ronde tafelgesprek met partijen uit de sector om over de novelle te praten. Ook de VTW is hiervoor uitgenodigd.

Behandeling van het wetsvoorstel
Voor het zomerreces stemde de meerderheid van de Tweede Kamer nog een motie van SP en CDA weg om de uitkomsten van de Parlementaire Enquête te betrekken bij de behandeling van de novelle / Herzieningswet. De Senatoren denken daar dus anders over en willen de uitkomsten van de Enquête wèl betrekken. Nadat de novelle in de Tweede Kamer wordt aangenomen, zal het wetsvoorstel aan de Eerste Kamer worden gezonden. De Senaat zal de novelle dan op zijn vroegst in november in behandeling nemen.

Lees hier de brief van de Eerste Kamer aan minister Blok


Veel gezocht