Eerste Kamer akkoord met wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT)

13-11-2012 16:51

De Eerste Kamer heeft op 13 november 2012 het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) met algemene stemmen aangenomen. De wet treedt per 1 januari 2013 in werking. Er geldt een overgangstermijn van vier jaar met volledig eerbiedigende werking en vervolgens een afbouwtermijn van drie jaar.

De WNT stelt een maximum aan de bezoldiging van bestuurders en hoogst leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector en bevat regels over het openbaar maken van de bezoldiging. Woningcorporaties vallen in het strengste regime. Daarbij mag de beloning van bestuurders en hoogst leidinggevenden niet uitstijgen boven een maximumbezoldigingsnorm. De ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op 75.000 euro. 

Bezoldigingsmaximum WNT
De WNT regelt dat voor topfunctionarissen een maximumbezoldigingsnorm geldt. Deze bedraagt bij een voltijdsdienstverband per kalenderjaar voor functionarissen bij woningcorporaties:

  • maximaal €187.340 aan beloning (gebaseerd op 130% van het bruto salaris van een minister), vermeerderd met:
  • een gemaximeerde onkostenvergoeding van €8.069 (gelijk aan twaalf maal de maandelijkse vergoeding voor de Minister-President en de minister van Buitenlandse Zaken),
  • een gemaximeerde werkgeversbijdrage aan pensioenpremie van €33.190 (gebaseerd op de percentages en franchises die het ABP hanteert voor de berekening van de verschillende werkgeversbijdragen bij het Rijk), en
  • het werkgeversdeel van de sociale verzekeringspremies die wettelijk of op grond van een algemeen verbindende CAO verplicht zijn (dit deel is niet genormeerd in de WNT omdat partijen daar geen invloed op hebben).

De WNT normeert alleen het totaal; er is pas sprake van overschrijding van de bezoldigingsnorm als de som van bovengenoemde onderdelen exclusief het werkgeversdeel van de sociale verzekeringspremies, de €228.599 overschrijdt.

Bezoldigingsmaximum per grootteklasse corporatie
Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) zal bij ministeriële regeling de sector woningcorporaties onderverdelen in grootteklassen met bijbehorende bezoldigingsplafonds (de ‘staffel’). Daarbij kan hij er voor kiezen een lager plafond dan het wettelijk maximum aan te houden als top van de staffel. Of de minister dit laatste ook daadwerkelijk gaat doen is nog niet bekend. Per 2013 gaat dus in beginsel bovengenoemd wettelijk maximumnormbedrag van €228.599 gelden.
Zodra de ministeriële regeling bekend is zal de VTW haar leden hierover informeren.

Bezoldigingsmaximum leden en voorzitters RvT/RvC woningcorporatie
De WNT bepaalt dat de bezoldiging van leden, respectievelijk voorzitters, van de RvT van een corporatie per kalenderjaar niet meer mag bedragen dan 5, respectievelijk 7,5 procent van het voor de bestuurder van de corporatie geldende bezoldigingsmaximum.

Regeerakkoord
In het regeerakkoord is opgenomen dat het salaris van topfunctionarissen in de (semi-) publieke sector verder wordt beperkt en niet meer mag bedragen dan 100 procent van een ministerssalaris. In de WNT geldt een maximum van 130 procent. Daarvan heeft minister Plasterk (BZK) gezegd dat hij dit niet meeneemt - via een novelle - bij de invoering per 2013 maar dat hij dat zeer zorgvuldig gaat bezien, met name in verband met de andere maatregel uit het regeerakkoord dat de WNT voor alle medewerkers moet gaan gelden.

Reparatiewetgeving
De regering heeft al reparatiewetgeving aangekondigd. ANBI's als zodanig worden uit de werkingssfeer van de WNT gehaald. Dit heeft verder geen gevolgen voor woningcorporaties.


Veel gezocht