Eerste Kamer akkoord met beperking aantal commissariaten

14-06-2011 08:49

Op 31 mei jl. keurde de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wijziging Boek 2 Burgerlijk Wetboek inzake aanpassing regels bestuur en toezicht naamloze en besloten vennootschappen (download) goed. Met dit wetsvoorstel worden inrichting van bestuur en toezicht zowel volgens het dualistische als het monistische model wettelijk vastgelegd.

Maximaal vijf commissariaten
Het wetsvoorstel bepaalt verder dat een persoon maximaal vijf commissariaten bij grote rechtspersonen (waaronder beursgenoteerde ondernemingen) mag bekleden. Voorzitterschappen tellen daarbij dubbel. Bestuurders van grote rechtspersonen mogen niet meer dan twee commissariaten bekleden; zij mogen echter geen voorzitter van een raad van commissarissen zijn.
Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer kondigde minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de reikwijdte van dit onderdeel binnenkort te zullen inperken. Toezichthoudende functies bij stichtingen die op grond van wetgeving niet verplicht wettelijk zijn om een jaarrekening op te stellen, tellen dan niet mee voor het wettelijk toegestane aantal commissariaten. In de praktijk zijn dit vooral stichtingen met een charitatieve, culturele of kerkelijke doelstelling, zoals musea.
Toezichthoudende functies bij stichtingen die verplicht onder het jaarrekeningenrecht vallen, tellen wel mee voor het wettelijk toegestane aantal commissariaten. Dat zijn stichtingen met een onderneming  (zie artikel 360 lid 3 BW) en stichtingen die op grond van bijzondere wetgeving verplicht zijn om het jaarrekeningenrecht toe te passen, zoals ziekenhuizen en woningbouwcorporaties.  De VTW overlegt met onder andere BZK over de praktische uitwerking en de conseqenties voor toezichthouders bij woningcorporaties.

Vrouwenquotum
Het wetsvoorstel behelst ook de invoering van een vrouwenquotum voor zowel Raden van Bestuur als voor Raden van Commissarissen van grote NV's en BV's. Uiterlijk in 2016 moeten deze raden voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaan. Bedoeling is om tot een evenwichtige samenstelling van de bedrijfstop te komen. Aan de 30-procent-eis zijn geen harde sancties verbonden, wel moeten Nederlandse bedrijven met te weinig topvrouwen zich verantwoorden voor hun keuze en met een verbeterplan komen.

Het wetsvoorstel treedt waarschijnlijk op 1 januari 2012 in werking.


Veel gezocht