Eerste bijeenkomst 'de aanspreekbare commissaris'

16-03-2012 09:07

Op verzoek van de VTW is de SEV gestart met het experiment ‘de aanspreekbare commissaris’. Op 6 maart jl. kwamen negen van de in totaal veertien experimenterende corporaties bijeen in Utrecht om hun initiatieven te presenteren en ideeën uit te wisselen.

Doelstelling
Doelstelling van het experiment is het ontwikkelen, uitwerken en testen van methodieken waarmee interne toezichthouders hun maatschappelijke aanspreekbaarheid kunnen formaliseren en versterken. Hoe geeft de Raad van Commissarissen invulling aan de relatie met haar maatschappelijke omgeving?

Experimenteerlijnen
Binnen het experiment is onderscheid gemaakt in vier lijnen:

  1. Maatschappelijke aanspreekbaarheid in het toetsingskader
  2. De cultuur rond maatschappelijke aanspreekbaarheid binnen het interne toezicht
  3. Verantwoordingsinstrumenten voor de interne toezichthouder
  4. Externe signalen over het functioneren van de bestuurder

Invulling verschilt per RvC
Omdat iedere corporatie start vanuit haar eigen beginsituatie, identiteit en verleden is er de vrijheid om het experiment op een eigen manier en zienswijze nader in te vullen. Aan titels als ‘de maatschappelijke rookmelder’ en ‘toezichthouders onder elkaar’ is te zien dat uit het experiment interessante initiatieven zijn ontstaan.

Belang
Nadat Lex de boer (SEV-directeur) de bijeenkomst heeft geopend, wijst Albert Kerssies (VTW-directeur) in het licht van de incidenten die de beeldvorming over corporaties nu domineren, op het belang van het experiment. Hadden deze incidenten voorkomen kunnen worden bij een meer maatschappelijk aanspreekbare Raad van Commissarissen? Hij spreekt de verwachting uit dat de experimenten tot nieuwe inzichten zullen leiden die het vertrouwen in de corporatiesector zal terug brengen.

Posterconferentie
Voor de deelnemers was een interactieve avond gepland, waarbij er middels een posterconferentie van gedachten gewisseld kon worden. Hiermee kreeg iedere corporatie de mogelijkheid haar experiment te presenteren en hierop feedback te ontvangen. Op deze wijze was er de mogelijkheid inzicht te krijgen en inspiratie op te doen aan de hand van de verschillende initiatieven binnen het experiment welke in verschillende rondes op posters werden gepresenteerd. Verrassend was de diversiteit tussen de initiatieven waardoor er een vruchtbare discussie op gang kwam.

Dilemma’s
Tijdens de plenaire afsluiting waren de deelnemers het er over eens dat het proces minstens zo belangrijk is als de uitkomst van de verschillende experimenten. Door deelname aan het experiment wordt het onderwerp binnen de corporatie op scherp gezet. Tijdens de discussies kwamen een tweetal dilemma’s sterk naar voren. Ten eerste kwam de rol tussen de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen uitvoerig ter sprake. Ga je als Raad van Commissarissen niet teveel op de stoel van de bestuurder zitten wanneer er buiten de Raad van Bestuur contact gezocht wordt met belanghouders? Een tweede dilemma dat naar voren kwam was het bepalen wie de belanghouders van de corporatie zijn en welke bevoegdheden je deze belanghouders geeft. Organiseer je het contact met belanghouders op informele of formele basis en laat je dit contact structureel of ad-hoc plaatsvinden?

Vervolg
De bijeenkomst kreeg een positieve waardering. Door de interactieve opzet zijn de deelnemers geïnspireerd en weer verder op weg geholpen. Voor de zomer zal er een tweede bijeenkomst plaatsvinden om de eerste resultaten met elkaar te kunnen delen.


Veel gezocht