DNB-rapport 'Leading bij example': Gedrag en cultuur bestuur en toezicht cruciaal

21-03-2013 11:00

De Nederlandse Bank publiceerde onlangs het rapport 'Leading by example'. In dit rapport staan de belangrijkste bevindingen van het DNB-onderzoek naar gedrag in de bestuurskamers van financiële instellingen. DNB wil hiermee gedrag en cultuur hoog op de agenda krijgen bij alle instellingen.    

Gedrag en cultuur hebben invloed op de financiële prestaties, integriteit en reputatie van instellingen, en daarmee op het vertrouwen in de financiële sector. Sinds 2011 is dit onderwerp daarom een speerpunt in het toezicht van DNB. In 2011 en 2012 heeft DNB onderzoeken uitgevoerd naar gedrag bij in totaal dertig banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Het gedrag van de top van de organisatie stond centraal: bestuurders en commissarissen. Gekeken is naar leiderschap, besluitvorming, (interne en externe) communicatie en groepsdynamiek.   

Leading by example
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek staan in het vandaag verschenen rapport Leading by example. Het rapport geeft een generiek beeld van de resultaten, maar ook voorbeelden van ‘goed’ gedrag. Met deze voorbeelden biedt DNB financiële instellingen handvatten om gedrag in bestuurskamers en raden van commissarissen effectief te organiseren.  

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat instellingen laten zien belang te hechten aan hun eigen gedrag en cultuur. Aandacht voor dit onderwerp dient nog wel meer duurzaam te worden verankerd in de organisatie.

Download het volledige rapport via deze link.


Veel gezocht