Digitale ledenraadpleging aanpassingen Governance Code Woningcorporaties

24-02-2011 07:13

In 2007 is de Governance Code Woningcorporaties (GCW) ingevoerd. Hierin staan normen voor goed bestuur en toezicht, transparantie, externe verantwoording en financiële beheersing. De Monitoringcommissie Governancecode Woningcorporaties heeft onder leiding van haar voorzitter professor Goos Minderman in opdracht van Aedes en de VTW de toepassing, werkbaarheid en actualiteit van de GCW onderzocht. Daarbij heeft zij onder andere het in 2009, in opdracht van de VTW uitgevoerde evaluatieonderzoek naar het gebruik van de GCW door toezichthouders, betrokken.

Dat heeft geleid tot een advies (download) waarin de commissie aanbevelingen doet voor aanpassing van de GCW. De besturen van Aedes en VTW hebben de aanbevelingen bestudeerd en mede op basis hiervan conceptteksten geformuleerd voor aanpassing van de GCW (download).

De beide besturen gaan hierover graag met de eigen leden in gesprek. Aedes houdt hiervoor een ledenbijeenkomst op dinsdag 8 maart 2011. VTW houdt hiervoor een digitale ledenraadpleging die loopt van 22 februari tot en met 7 maart 2011. Doel is een zo breed mogelijke reactie van de leden te krijgen op de conceptteksten.

Hoofdpunten advies Monitoringcommissie
De commissie doet concrete tekstvoorstellen om de GCW korter en krachtiger te maken, onder andere op het gebied van risicomanagement. Ook stelt ze voor om de regels om belanghouders bij de keuzes van de corporatie te betrekken, minder gedetailleerd te maken. Verder pleit de commissie voor beperking van de benoemingstermijn van bestuurders en commissarissen tot maximaal twee termijnen van vier jaar.
Aedes en VTW nemen de meeste aanbevelingen over. Echter, de aanbeveling dat corporatiebestuurders voor maximaal acht jaar worden benoemd, volgen beide besturen niet op. Ze vinden een dwingende beperking tot acht jaar zowel ongewenst als onnodig.

Digitale ledenraadpleging
De uitnodiging voor deelname aan de digitale ledenraadpleging is 22 februari per e-mail aan de leden van de VTW gestuurd. Heeft u geen e-mail ontvangen of beschikt u niet over een e-mailadres dan kunt u contact opnemen met Danielle Eroglu.

Proces
Het verdere proces is als volgt:

  • na 8 maart: Formuleren definitief voorstel voor aanpassing GCW door besturen VTW en Aedes op basis van de reacties van de leden.
  • 19 april: Besluitvorming over aanpassing GCW tijdens ledencongres Aedes.
  • 16 juni: Besluitvorming over aanpassing GCW tijdens algemene vergadering VTW.
  • 1 juli: Aangepaste GCW is van kracht.

Veel gezocht