Corporaties houden zich aan salarisafspraken

11-01-2011 10:52

Woningcorporaties houden zich tot nu toe aan de afspraken over de maximumsalarissen van bestuurders, die een halfjaar geleden ingingen. Dat zegt directeur Albert Kerssies van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW), de beroepsvereniging van de commissarissen van woningbouwverenigingen.

Sinds 1 juli mogen nieuwe bestuurders in principe niet meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (bijna 190.000 euro). Dat werd afgesproken door de VTW en de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW), waarin de directeuren van corporaties zich hebben verenigd.
 
Volgens Kerssies hebben corporaties het afgelopen halfjaar enkele tientallen nieuwe bestuurders aangesteld. Geen van hen verdient meer dan de minister-president.

Overigens is het volgens de nieuwe regels in uitzonderlijke gevallen wel toegestaan dat directeuren meer verdienen dan de balkenendenorm. Het gaat dan om heel grote en complexe corporaties. Die moeten daar wel toestemming voor vragen van een speciale, onafhankelijke toetsingscommissie.
 
Nieuwe bestuurders
Kerssies zegt dat tot nu toe twee of drie van die grote corporaties nieuwe bestuurders hebben aangesteld. Zij slaagden er echter in personen te vinden die genoegen namen met een beloning die lager is dan die van de premier.
 
De VTW en de NVBW riepen een halfjaar geleden er ook toe op het salaris te verlagen van directeuren die al in dienst waren en meer verdienen dan volgens de nieuwe code mag. Kerssies kon niet zeggen of dat al is gebeurd. Wel zijn in een aantal gevallen het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden bevroren.
 
Pensioen
Kerssies denkt dat het aantal directeuren dat meer verdient dan volgens de nieuwe afspraken is toegestaan, de komende jaren flink afneemt. Dat komt onder meer doordat een behoorlijk aantal bestuurders richting pensioengerechtigde leeftijd gaat.
 
Tot juli hadden corporaties een salariscode waarvan het maximum boven de balkenendenorm lag. Een kwart van de bestuurders bleek meer te verdienen dan die norm. Dat kwam mede doordat die niet verplicht was. De nieuwe afspraken zijn dat wel.

Bron: ANP


Veel gezocht