Corporatiedirecteuren en toezichthouders akkoord met nieuwe beloningscode

03-06-2010 19:26

Het Directeurencontact en de VTW zijn op 3 juni 2010 akkoord gegaan met het voorstel voor een nieuwe beloningscode voor bestuurders van woningcorporaties (download). Dit voorstel is gemaakt door een commissie, voorgezeten door Anton Westerlaken, oud-voorzitter CNV. Beide partijen stellen voor de code op te nemen in de Governancecode. Ook zal de minister gevraagd worden de code kracht van wet te geven.

Eind vorig jaar is vanuit de corporatiesector zelf het initiatief gekomen om de salarisregeling voor de branche te ‘versimpelen, maximeren en te verplichten’. Uitkomst moet een transparante salariscode zijn die recht doet aan de maatschappelijke discussie over salarissen. Directeurencontact en VTW hebben samen opdracht gegeven aan de ‘Commissie Beloning Bestuurders Woningcorporaties’, die een voorstel heeft gemaakt voor een sectorbrede beloningscode.

Belangrijkste punten uit het voorstel zijn:

  • Verplichtend karakter ( ‘Pas toe’)
  • Een maximum salaris aansluitend bij het huidige maatschappelijk aanvaard maximum (in de volksmond ‘de Balkenendenorm’).
  • Alleen na toetsing door een onafhankelijke, gezaghebbende commissie kan daar van af worden geweken. Toestemming voor beloning boven het maximum moet een uitzondering zijn.
  • Versobering van variabele beloning en afscheidsregelingen (maximum één jaarsalaris).
  • Aansluiting bij uitgangspunten van het wetsvoorstel Wet normering uit publieke middelen gefinancierde inkomens topfunctionarissen (WNT).
  • De regeling gaat gelden voor nieuwe benoemingen. In de code is opgenomen hoe wordt omgegaan met gevallen waarin een bestaand contract afwijkt van de nieuwe code. Dan treden RvC en bestuurder met elkaar in overleg om te bespreken of deze afspraken bijstelling behoeven. Van beide partijen wordt verwacht dat zij handelen vanuit het besef van hun maatschappelijke positie en voorbeeldfunctie.

Veel gezocht