Contributie VTW-lidmaatschap in relatie tot de werkkostenregeling en de WNT

10-04-2014 11:05

De belastingdienst heeft goedgekeurd dat de contributie die een woningcorporatie betaalt aan de VTW, voor het lidmaatschap van haar commissaris(sen), gericht is vrijgesteld. Het is een onbelaste vergoeding die niet ten koste gaat van de zogenaamde forfaitaire ruimte. Ook maakt de vergoeding van de contributie geen onderdeel uit van de bezoldiging voor de WNT.

De VTW heeft, geadviseerd door Deloitte Belastingadviseurs, de belastinginspecteur verzocht te bevestigen dat de VTW kwalificeert als een beroepsvereniging zoals bedoeld in besluit nr. BLKB2OI 3/0799M van 18 september 2013. Onlangs heeft de belastingdienst de VTW per brief geïnformeerd dat sprake is van voldoende kwaliteitsborging vanuit de VTW als beroepsvereniging en dat de vergoeding van de kosten of de verstrekking van het lidmaatschap van VTW door woningcorporaties valt onder de (verruimde werking van de) vrijstelling van artikel 31a lid 2, onderdeel c WL 1964. 

Werkkostenregeling
Met ingang van 2015 zijn corporaties verplicht om de werkkostenregeling te gebruiken, in plaats van de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen. Binnen de werkkostenregeling is het mogelijk onbelast vergoedingen en verstrekkingen te doen, zolang deze maar binnen de forfaitaire ruimte van 1,5% vallen. Bij een overschrijding is de corporatie een eindheffing van 80% verschuldigd.

Gerichte vrijstelling
Een gerichte vrijstelling gaat niet ten koste van de forfaitaire ruimte. Op grond van de werkkostenregeling kan de contributie van een beroepsvereniging gericht zijn vrijgesteld indien deze wettelijk is voorgeschreven, danwel indien de beroepsgroep inschrijving eist voor het veiligstellen en bewaken van kwaliteitsnormen. Dit is geregeld in artikel 31a, lid 2, onderdeel C WL 1964.

Daarnaast, zo heeft de staatssecretaris van Financiën bij besluit van 18 september 2013 vastgelegd, kan onder voorwaarden ook de vergoeding voor de inschrijving in een niet-verplicht beroepsregister gericht zijn vrijgesteld. Van deze verruimde werking van de vrijstelling van artikel 31a lid 2, onderdeel c WL 1964 is sprake, als er op een andere wijze sprake is van voldoende kwaliteitsborging vanuit de beroepsvereniging. Kwaliteitsborging kan blijken uit een samenstel van factoren, zoals het toelaten van leden die voldoen aan eisen van deskundigheid, het opleggen van verplichtingen ten aanzien van scholing (PE-punten) of het anderszins stimuleren van onderhoud en verbetering van kennis en vaardigheden op het vakgebied.

Geen onderdeel bezoldiging WNT
Al eerder informeerde de VTW u dat door een wijziging van het oorspronkelijke wetsvoorstel Aanpassingswet WNT, onbelaste kostenvergoedingen van commissarissen voor het vervullen van de functie, niet worden gerekend tot de bezoldiging voor de WNT.

Vragen
Bij eventuele vragen over de werkkostenregeling of de WNT kunt u contact opnemen met Ingrid van der Kraan, beleidsmedewerker VTW (i.vdkraan@vtw.nl) of Michel Kooij, Deloitte Belastingadviseurs (mkooij@deloitte.nl).


Veel gezocht