Consequenties Regeerakkoord en uitspraak rechtbank bijzondere projectsteun

20-01-2011 11:20

Op 26 november 2010 heeft de Rechtbank Utrecht de bijdrageheffingen bijzondere projectsteun 2008 en 2009 vernietigd en bepaald dat deze moeten worden terugbetaald. Zowel het Centraal Fonds als de corporaties die dit beroep hadden aangetekend, gaan tegen deze uitspraak in hoger beroep. In overleg met de advocaten van deze corporaties zal worden getracht om de tenuitvoerlegging van de uitspraak (de terugbetaling) op te schorten tot na de behandeling van het hoger beroep.

De rechtbankuitspraak heeft alleen betrekking op de bijdrageheffing voor de bijzondere projectsteun 2008 en 2009. De rechtbankuitspraak heeft geen betrekking op de subsidiesbeschikkingen bijzondere projectsteun over 2008 en 2009. Deze zijn op basis van deze rechtszaak derhalve niet in het geding. Wel loopt er nog een beroep van een aantal corporaties waar geheven is. Dit beroep is ingesteld omdat het Fonds hun bezwaarschriften tegen de subsidiebeschikkingen 2008 en 2009 voor collega-corporaties in de 40 wijken niet-ontvankelijk heeft verklaard. Behandeling van deze zaak is voorzien in het voorjaar van 2011. Het Fonds buigt zich samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog over de mogelijke consequenties van beide procedures.

De nieuwe regering heeft in het Regeerakkoord aangekondigd dat de Vogelaarheffing wordt afgeschaft. De (heffing voor de) bijzondere projectsteun is geregeld in het Besluit Centraal Fonds Volkshuisvesting. Afschaffing zal pas kunnen na wijziging van dit besluit (een Algemene Maatregel van Bestuur). De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven dat bij afschaffing de regels van behoorlijk bestuur gewoon van toepassing zijn en dat afschaffing daarom niet op stel en sprong kan. In de beleidsregels van het Fonds voor 2011 wordt daarom uitgegaan van het heffen en verstrekken van bijzondere projectsteun 2011. Er zijn immers nog geen concrete besluiten tot afschaffing van de Vogelaarheffing genomen. Aanvragen dienen vooralsnog voor 1 september 2011 te worden ingediend. Gelet op de kabinetsvoornemens ligt het wel in de lijn der verwachting dat de bijzondere projectsteun in de vorm waarin zij tot nu toe is verstrekt, op niet al te lange termijn zal worden beëindigd. Op 2 februari 2011 zal de Tweede Kamer debateren over de Wijkenaanpak in deze kabinetsperiode. In dat debat zal ook de termijn waarop de (heffing voor de) bijzondere projectsteun afgeschaft zal worden en de wijze van afschaffing aan de orde komen.

Lees meer:
Brief aan de corporaties d.d. 14 januari 2011 inzake nadere informatie bijzondere projectsteun (download).

Bron: www.cfv.nl


Veel gezocht