Congres Governance in de semi-publieke sector: welke verbeteringen zijn nodig om de governance in de zorg, het onderwijs en de sociale woningbouw toekomstbestendig te maken?

08-10-2013 06:14

Op 4 november 2013 organiseert de VCV-kring Public Governance van NyenrodeAlumni vereniging samen met Nyenrode Business Universiteit het congres “Governance in de semi-publieke sector”.

Tijdens dit congres wordt ingegaan op de belangrijke vraag of de verplaatsing van overheidstaken naar semi-publieke en maatschappelijke instellingen van een oplossing tot een nieuw probleem is geworden. Welk besturingsprincipe en welk governancemodel past het best bij deze instellingen?

In de sectoren zorg, onderwijs en sociale woningbouw is de laatste decennia sprake van een terugtredende overheid. Deze ontwikkeling wordt onder meer gekenmerkt door decentralisatie, verzelfstandiging en invoering van beperkte marktwerking. Op dit moment is in alle drie de sectoren sprake van incidenten, die bijvoorbeeld te maken hebben met fraude, hoge salariëring, verkeerde beleggingen, onhaalbare ambities of vermenging van publieke en private activiteiten.

Het Kabinet broedt op plannen om de governance in de semi-publieke sector aan te scherpen om dergelijke incidenten te voorkomen en om de publieke belangen – goede, betaalbare en toegankelijke zorg, onderwijs en woningen – beter te borgen. Welke maatregelen zijn hiertoe nodig?

Wanneer: 4 november 2013, 13.00 – 18.00 uur, ontvangst vanaf 12.30uur Waar: Nyenrode Business Universiteit, Breukelen Kosten: geen 

Dagvoorzitter: prof. dr. Goos Minderman (hoogleraar Public Governance en Public Law en directeur van het Zijlstra Center, VU Amsterdam)

Sprekers (onder anderen, onder voorbehoud):

  • Drs. Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst
  • Drs. Leo Schoots, interim bestuurder zorg (o.a. CEO a.i. Tergooi ziekenhuizen en Isala klinieken)
  • Dr. Kees Boele, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Arnhem en Nijmegen, lid bestuur Vereniging Hogescholen)
  • Ir. Bert Keijts, voorzitter Raad van Bestuur Portaal en lid bestuur Aedes
  • Drs. Barbara Visser, woordvoerder wonen Tweede Kamerfractie VVD
  • Michel Rog, woordvoerder onderwijs Tweede Kamerfractie CDA
  • Ir. Paulus Jansen, woordvoerder wonen Tweede Kamerfractie SP
  • Prof. dr. ir. Gert van Dijk, hoogleraar Cooperative Business Administration and Governance, Nyenrode Business Universiteit

Het congres eindigt met een discussie onder leiding van de voorzitter en daarna een netwerkborrel.
Meer informatie over het programma.

Dit congres is uitsluitend bedoeld voor toezichthouders, bestuurders en directeuren van zorg- en onderwijsinstellingen en woningcorporaties, en beleidsmakers (o.m. van ministeries).

Aanmelden via mbapp@nyenrode.nl o.v.v. “Registratie Governance in de semi-publieke sector” en: Naam, Organisatie, Functie, Emailadres, Telefoonnummer.

Voor vragen en meer informatie: mbapp@nyenrode.nl

 


Veel gezocht