Commissarissen besteden het merendeel van hun tijd aan toezicht maar vinden adviesrol belangrijker

17-01-2014 18:10

Commissarissen besteden het merendeel van hun tijd aan toezicht, terwijl de adviesrol (met name ten aanzien van de strategie) – waar een derde van de tijd heen gaat – het belangrijkst gevonden wordt. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek. Onderzoekers Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (Tilburg University/TiasNimbas) en Prof. dr. Auke de Bos RA (Erasmus Universiteit) publiceren voor de zevende maal het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek.

Dit jaar deden 338 commissarissen en toezichthouders uit meerdere sectoren weer mee, waarmee dit onderzoek het meest omvangrijke onderzoek in Nederland is. Het Nationaal Commissarissen Onderzoek van 2013 richtte zich specifiek op de verschillende rollen van de commissaris.
 
Voor het onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen vier rollen van de commissaris: als toezichthouder, adviseur, werkgever (benoemen en belonen bestuurders) en netwerker cq ambassadeur (contacten binnen en buiten de onderneming). De belangrijkste rol ziet de commissaris voor zichzelf in ten eerste zijn adviesrol ten aanzien van de strategie, ten tweede de toezichtsrol ten aanzien van risicomanagement en ten derde de werkgeversrol ten aanzien beoordelen en benoemen bestuurders. Gemiddeld gaat van de tijdsbesteding van de commissaris 45% naar toezicht, 32% naar advies, 13% naar de werkgeversol en 10% naar de netwerkersrol. 
 
Tijdsbesteding en honorering
Uit het onderzoek blijkt dat de tijdsbesteding van commissarissen bij corporaties in 2012 is gestegen en uitkomt op ruim 20 uur per maand. Dit sluit aan bij de signalen die de VTW ontvangt van haar leden dat een commissariaat bij een corporatie steeds meer tijd kost.
 
In het onderzoek komt de gemiddelde honorering van commissarissen bij corporaties in 2012 uit op 10.900 euro per jaar/45 euro per uur. Dit is berekend op basis van 51 commissarissen.
Volgens eigen onderzoek van de VTW ligt de gemiddelde honorering van commissarissen in 2012 op 7.200 euro per jaar. Dit is berekend op basis van ruim 1.700 commissarissen. Dit is 600 euro per maand en ongeveer 30 euro per uur.

De honoreringsgegevens over 2013 worden binnenkort door de VTW en Aedes opgevraagd en gepubliceerd.

Download het onderzoek




Veel gezocht