CFV: ‘Woningcorporaties werken hard aan derivatenregels’

11-06-2013 05:11

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft onder woningcorporaties voor de derde keer een stresstest derivaten uitgevoerd. Zeven woningcorporaties bleken een te risicovolle derivatenportefeuille te hebben. Minister Blok stuurde de rapportage “Stresstest liquiditeitsrisico derivatenportefeuille bij 235 corporaties, peildatum 31 december 2012” op 7 juni naar de Tweede Kamer (lees de aanbiedingsbrief van minister Blok).

Maatregelen genomen
De stresstest had als doel om te zien of de corporaties voldoen aan de liquiditeitsrisico’s bij een 2% renteschok. Dit percentage is in oktober 2012 door het ministerie van Wonen en Rijksdienst afgekondigd in de beleidsregels 'gebruik financiële derivaten door woningcorporaties'. Het CFV constateert dat de meeste corporaties maatregelen hebben genomen om een rentedaling van twee procent op te vangen, ondanks de korte tijd tussen het uitbrengen van de beleidsregels en de stresstest. Een deel van de corporaties houdt een ruimere buffer aan.

Tien van de in totaal 167 corporaties met een derivatenportefeuille met losstaande contracten, kwamen niet door de stresstest. Zij dienden bij CFV voorstellen met herstelmaatregelen in. Het CFV houdt de vinger aan de pols tijdens de invoering daarvan. Van de tien corporaties die per 31 december 2012 zakten voor de stresstest waren in april al drie uit de gevarenzone.


Veel gezocht