CFV stelt oud-commissarissen SGBB aansprakelijk

13-12-2011 19:47

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) stelt 7 oud-commissarissen van woningcorporatie SGBB aansprakelijk voor de 39 miljoen euro die als saneringssteun aan de corporatie is betaald. Dat zegt directeur Jan van der Moolen van het CFV vanavond in Nieuwsuur.

Het is de eerste keer dat een overheidsinstantie bij commissarissen van een woningcorporatie een miljoenenclaim neerlegt.

Deals
SGBB, dat woningen in het land bouwt voor senioren, raakte in 2009 in de problemen, nadat de Raad van Commissarissen jaren achtereen te ambitieuze bouwplannen van de directeur goedkeurde. Achteraf bleek de directeur veelal zaken te doen met een bevriende zakenpartner. Volgens justitie zou de directeur ook nog eens miljoenen euro's aan deze deals hebben overgehouden. Tegen de directeur en een aantal andere betrokkenen loopt een strafzaak.

Waarschuwingen
Het CFV vindt dat ook de commissarissen van SGBB veel te verwijten valt. "Ze hebben ondanks onze waarschuwingen ingestemd met de te grootschalige plannen van de directeur en daarom zijn ze nu aansprakelijk gesteld", aldus CFV-directeur Jan van der Moolen.

Signaal
Bij de zeven aansprakelijk gestelde oud-commissarissen zitten een aantal bekende namen. Eén van hen is oud-CDA-kamerlid Pieter Jan Biesheuvel, momenteel voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Een andere commissaris is Bas van den Dungen, nu lid van de Raad van Bestuur van Kentalis, een grote zorginstelling voor doven en slechthorenden. Een derde commissaris is VVD-wethouder Evert van Milligen uit Ede.

Het CFV betaalde in 2009 39 miljoen euro aan saneringssteun, om SGBB overeind te houden. "Wij hebben geld uit de corporatiesector moeten halen om SGBB te kunnen betalen, daarom willen we het nu terughalen. Ten tweede geldt dit ook als signaal, dat je als commissaris hier niet zomaar mee weg kunt komen. De verantwoordelijkheid heeft ook een keerzijde", zegt Van der Moolen in Nieuwsuur.

Bom
Een tweede corporatie zou dit ook kunnen overkomen, zegt Van der Moolen, en doelt daarbij op de in problemen geraakte corporatie WSG uit Geertruidenberg. "Ook bij een tweede corporatie in het zuiden van het land hebben we aangegeven dat als er sprake is van saneringssteun de directeur en commissarissen aansprakelijk zullen worden gesteld", aldus Van der Moolen.

Hij verwacht dat de aankondiging van de claim veel stof zal doen opwaaien onder andere commissarissen in de corporatiesector: "Ik denk dat het hard zal aankomen, er misschien wel in zal dreunen als een bom. Tegelijkertijd hoop ik ook dat dit een stimulans zal zijn voor commissarissen om hun vak gewoon beter uit te oefenen".

Adequaat
In een schriftelijke verklaring zeggen de commissarissen dat ze nooit signalen van het CFV hebben gehad over een dreigend faillissement bij het doorzetten van het woningbouwprogramma. "Een dergelijke bewering is pertinent onwaar", zo zeggen ze. Verder noemen ze het door hen uitgevoerde toezicht bij SGBB gewetensvol en adequaat. "De actie van CFV heeft kennelijk tot doel om een daad te stellen tegen onvoldoende functionerende toezichthouders. Die actie is niet gerechtvaardigd jegens de leden van de Raad van Toezicht bij SGBB", zo stellen ze.

Bron: www.nieuwsuur.nl


Veel gezocht