CFV: Sectorbeeld, Verslag Financieel Toezicht en Beleidsregels

17-12-2010 12:22

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft de volledige versies van het 'Sectorbeeld Realisaties' en het 'Verslag Financieel Toezicht woningcorporaties 2010' gepubliceerd. Eerder deze maand verschenen al de samenvattingen. In het Sectorbeeld geeft het CFV een beeld van de prestaties en de financiële positie van de sector als geheel. In het Verslag Financieel Toezicht gaat het fonds in op individuele corporaties.

Topjaar, maar financiële zorgen
De corporatiesector heeft in 2009 volkshuisvestelijk goed gepresteerd, vooral in de 40 aandachtswijken werd veel geïnvesteerd. Na 2008 was er opnieuw sprake van een topjaar. Maar er is ook een andere kant. De vermogensontwikkeling en de investeringsmogelijkheden staan onder druk. De al hoge onrendabele toppen blijven stijgen. Er zijn veel nieuwe koopwoningen nog onverkocht. Positief is dat de bedrijfslasten in 2009 veel minder stegen dan voorgaande jaren.

Beleidsregels
Het CFV publiceerde ook de 'Beleidsregels voor 2011' die per 1 januari 2011 van kracht worden. Daarin is beschreven hoe het toezicht in 2011 wordt vormgegeven en op welke wijze eventuele heffingen gaan plaatsvinden.

Ten opzichte van 2010 zijn er de volgende wijzigingen:

  • Een eerste uitwerking wordt gegeven aan het toezicht op inzet en behoud van vermogen.
  • In de continuïteitsoordelen is het C-oordeel afgeschaft. Omvang en ontwikkeling van het vermogen blijven wel zichtbaar.
  • De heffing ten behoeve van de huurtoeslag die vanaf 2014 zal gelden, is opgenomen in de af te geven oordelen over de financiële continuïteit en solvabiliteit.
  • De heffing voor de saneringssteun ad. € 56 miljoen is opgenomen.
  • De heffing voor de aanpak van de 40 wijken is in 2011 afhankelijk van besluitvorming in het Kabinet en een uitspraak door de Raad van State door het ingestelde hoger beroep na het vonnis van de Rechtbank Utrecht.
  • De normen bij de beoordelingsmethodiek worden in februari 2011 gepubliceerd op de website.

Bron: www.Aedesnet.nl en www.cfv.nl


Veel gezocht