CFV Sectorbeeld: Bedrijfslasten 4 procent gedaald

17-08-2011 05:51

Woningcorporaties zetten de tering naar de nering, zo blijkt uit het Sectorbeeld van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). De geplande investeringen voor nieuwbouw van huurwoningen zijn de komende jaren lager dan in eerdere prognoses. Corporaties besparen op hun bedrijfslasten.

 

Minister Donner stuurde op 11 augustus 2011 het ’Sectorbeeld voornemens woningcorporaties, prognoseperiode 2011-2015’ van het CFV naar de Tweede Kamer. De rapportage bevat de verwachte prestaties van corporaties in 2010, de voornemens voor de komende jaren en financiële trends. Deze cijfers zijn voorlopig verwachtingen, de definitieve cijfers komen in december beschikbaar. Het CFV publiceerde in mei al de voorlopige cijfers over de volkshuisvestelijke activiteiten van corporaties in 2010.

 

Uit de rapportage blijkt dat de geplande investeringen in vastgoed voor verhuur lager zijn dan in eerdere prognoses. Met name de investeringsvoornemens in nieuwbouw dalen, terwijl de investeringen in woningverbetering stijgen. Corporaties boeken voortgang met kostenbesparingen. De netto bedrijfslasten per woning lagen vorig jaar bijna 4 procent lager dan in 2009. Dit is een trendbreuk met de afgelopen jaren. De leningenportefeuille van corporaties steeg in 2010 wel en neemt volgens de prognoses de komende jaren verder toe.

 

Minister Donner constateert in zijn begeleidende brief samenvattend ‘met een zekere tevredenheid dat uit deze CFV-rapportage een beeld naar voren komt van een sector, die op dit moment, ondanks moeilijke tijden op de woningmarkt, haar investeringen in behoorlijke mate op peil weet te houden, zich daarbij meer concentreert op haar kerntaken, en meer dan voorheen lijkt te letten op een efficiënte bedrijfsvoering.’

Bron: www.aedes.nl


Veel gezocht