Bossche woningcorporaties en gemeente verontrust over hoge woonlasten

15-10-2013 13:19

Voor steeds meer huurders van een sociale huurwoning in Den Bosch zijn hun woonlasten onbetaalbaar. Dat stellen de gemeente, de Bossche woningcorporaties en het Stedelijk Huurdersplatform in een petitie die zij 15 oktober 2013 hebben aangeboden de Tweede-Kamercommissie Wonen. Zij baseren zich op een recent onderzoek van RIGO Research en Advies.

Hoge woonlasten
Het aantal huurders met te hoge woonlasten volgens Nibud-normen is toegenomen van 21 procent in 2010 naar 26 procent in 2013, aldus het onderzoek Doelgroepen en woonlasten in de gemeente ’s-Hertogenbosch. het onderzoek is voorjaar voor de tweede maal uitgevoerd in opdracht van de gemeente en de woningcorporaties Zayaz, BrabantWonen en Kleine Meijerij.

Laagste inkomensgroep
De huurders met te hoge woonlasten zijn voor 90 procent huishoudens die recht hebben op huurtoeslag. Het zijn dus vooral huurders uit de laagste inkomensgroep die te hoge woonlasten hebben, concludeert RIGO. De verwachting is dat deze groep fors toeneemt tot mogelijk 37 procent in 2018.

Voorstellen
Lokale partijen kunnen deze problematiek onmogelijk alleen oplossen, stellen de aanbieders van de petitie. Daarom roepen zij de landelijke politiek op om met maatregelen te komen. De Bossche partijen doen onder meer de volgende voorstellen:

  • Zet het geld voor energetische maatregelen uit het Energieakkoord al vanaf 2014 in.
  • Baseer de huurtoeslag meer op woonlasten, dus op huur plus energiekosten. - Bied meer ruimte in het huurrecht voor maatwerk, bijvoorbeeld door tijdelijke korting op de huurprijs of voor een tijdelijk huurcontract.

Bron: www.aedesnet.nl

Lees ook het artikel op de website van de Volkskrant.


Veel gezocht