Blok presenteert varianten verhuurdersheffing

25-06-2013 06:49

Minister Blok heeft zeven verschillende varianten onderzocht om vanaf 2017 tot 1,7 miljard euro per jaar op te halen door de verhuurdersheffing anders in te voeren. Dit schrijft hij in een brief die hij 20 juni 2013 naar de Tweede en Eerste Kamer stuurde. Op basis van zijn brief gaat minister Blok woensdag 26 juni a.s.in gesprek met de Tweede Kamer. Dinsdag 2 juli 2013 behandelt de Eerste Kamer de verhuurdersheffing.

Varianten
Uit de brief van de minister blijkt dat hij het huidige voorstel voor de verhuurdersheffing evenwichtig vindt. Op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer heeft hij echter verschillende alternatieven uitgewerkt. Drie varianten gaan uit van respectievelijk een vaste heffing per woning, een heffing gebaseerd op de huur en een belastingvrije voet in de heffing per woning.
De overige vier varianten bieden corporaties een aftrek bij investeringen in energiebesparing, nieuwbouw, renovatie en herstructurering in krimpgebieden, de vier grote steden en Rotterdam-Zuid.   

Reactie Aedes
De varianten van minister Blok voor de verhuurdersheffing veranderen volgens Aedes niet aan het principe van de verhuurdersheffing en helpen niet om investeringen van woningcorporaties op gang te houden. Ook ziet Aedes niets in een heffingskorting voor individuele woningcorporaties als hierdoor andere corporaties een hogere heffing moeten betalen, omdat de totale heffing voor de sector 1,7 miljard euro blijft. Bovendien maken deze varianten het probleem van de verhuurdersheffing nog groter. Lees de reactie van Aedesvoorzitter Marc Calon op de website van Aedes.

Reactie Woonbond
Ook de Woonbond wijst alle varianten af. Lees de reactie van Woonbonddirecteur Ronald Paping op de website van de Woonbond.  

Link naar de brief van minister Blok aan de Tweede en Eerste Kamer van 20 juni 2013 en de bijlagen

 


Veel gezocht