Blok: ‘Corporaties pakken zaken rond integriteit goed op’

21-05-2015 14:26

Woningcorporaties pakken zaken rond integriteit goed op, aldus minister Blok. Dat schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer over integriteit bij woningcorporaties. Hij deed dit naar aanleiding van Kamervragen over het onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) naar fraude door tussenpersonen bij woningcorporaties.

Volgens de minister is er ‘naar aanleiding van een aantal incidenten met fraude en zelfverrijking’ sinds 2009 extra aandacht voor integriteit bij woningcorporaties. Hij noemt een onderzoek van het CFV uit 2009 en een vervolgonderzoek uit 2010. Daaruit bleek dat corporaties verbeteringen in hun integriteitsbeleid en -instrumentarium hebben aangebracht. Blok: ‘De belangrijkste conclusie was dat corporaties zaken rond integriteit actief oppakten en op het terrein van intern toezicht zich voorgenomen hadden verdere verbeteringen door te voeren. De toenmalige VROM-Inspectie concludeerde in 2010 na onderzoek dat er geen sprake was van ‘indringing door georganiseerde criminaliteit’ in de sector.

Meldpunt Integriteit

Het in 2009 ingerichte Meldpunt Integriteit Woningcorporaties, dat openstaat voor vermoedens van fraude of zelfverrijking met het vermogen van woningcorporaties, heeft vanaf 2013 164 meldingen binnengekregen. Geen van deze meldingen heeft tot een strafrechtelijk onderzoek geleid. Uit de brief blijkt verder dat het aantal meldingen de laatste jaren daalt en de ernst van de meldingen lijkt ook te dalen. Vermoeden van fraude is nauwelijks onderwerp van melding; het merendeel van de meldingen gaat over governance.

Regels

Blok noemt ook een aantal regels en toezichtsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Zoals de Beleidsregels Derivaten en het toezicht daarop door het CFV. Maar ook de omslag van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het CFV naar meer risicogericht toezicht. Ook noemt Blok initiatieven van Aedes en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties ter zelfregulering van de corporatiesector, zoals verplichte Permanente Educatie.

Maar de verantwoordelijkheid voor de integriteit van woningcorporaties ligt vooral bij mensen zelf, schrijft Blok: ‘Integriteit laat zich niet enkel vangen in regels, maar vraagt eerst en vooral om adequaat handelen van alle actoren in de sector: van bestuurders, leden van de raad van toezicht en van medewerkers van corporaties.’ Aedes onderschrijft dit, wat onder andere blijkt uit de vernieuwde Governancecode Woningcorporaties, waarin Aedes en de VTW meer nadruk leggen op cultuur en gedrag.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht